First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 20 januari 2011

Nieuwe poging

Voor ons wordt het dit jaar alweer de derde periode van moestuinieren. Hadden we het eerste jaar echt een prachtige oogst, afgelopen jaar hebben we toch een hoop niet op zien komen of zien wegrotten door ziekten of andere nare verwoesters. Dit jaar willen we er natuurlijk weer een goed en vooral vruchtbaar jaar van maken, dus afgelopen maandag ben ik eerst maar eens de boeken ingedoken.


Zoals ik het een beetje heb genoteerd, zouden we in maart al weer kunnen beginnen met het voorzaaien op de vensterbank en in mei met zaaien in de volle grond.

Het idee is om dit jaar eens bakken te gaan maken. Van oud (steiger)hout hoop ik vierkante vakken te kunnen gaan maken (de wilgenbakken van de foto vind ik ook super, maar dat lijkt me een hoop werk en zal vast duurder uit gaan komen), deze te vullen met de nodige aarde of zand en tussen de bakken dan de looppaden. Zo kunnen we volgens mij de groenten beter sorteren en makkelijker onderhouden. De ruimte hebben we er voor, dus waarom niet?


Verder zullen we niet al te veel nieuwe soorten groenten of fruit uitproberen, maar meer gaan voor de groenten waarvan we inmiddels weten dat we ze goed kunnen bewaren en vooral .. opeten!  ;o)

Zijn jullie met deze nog donkere dagen al aan de voorbereidingen van het nieuwe tuinseizoen begonnen?

17 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik mijn lijstje voor de tuin al een deel opgesteld . Er komen wat veranderingen in vooral kruiden komen erbij. Binnenkort begint het zaaien op de vensterbank ook. Het begint toch te kriebelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Monique, bakken hebben heeft zeker zijn voordelen en het oogt ook heel overzichtelijk. Ik heb ze ook gehad maar ik vond het nadeel dat ik er met de kruiwagen niet langs kon. Brede paden dus. Ik heb dit jaar alle bakken uit elkaar gehaald om de grond te kunnen frezen. Vanwege mijn 3e kindje heb ik 1 jaar heel kleinschalig gemoestuinierd. Dit jaar is hij 2,5 en ben ik weer van plan om het grootschaliger aan te pakken. (mjam mjam) Ik heb de hoeveelheid van sommige groenten wel gemist.
  De planken voor mijn bakken heb ik via een boer die 'kapotte' planken kwijt wilde. Misschien een idee voor jou. gr Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil zelf ook wat bakken met groenten in mijn tuin gaan plaatsen.
  Ga me er ook snel eens in verdiepen, anders loop ik weer achter de feiten aan.
  Succes.

  Liefs Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begin altijd al eind februari, dan gaan de doperwten de grond in. ( hopelijk lukt dit nu ook met al die nattigheid in de grond) En ook de paprika en spaanse peper zaai ik dan al voor op de vensterbank. Gisteren mijn nieuwe zaadjes binnen gekregen, ik kan niet wachten om te beginnen. Dit jaar een paar kleine veranderingen, er komen meer kruiden, en wat meer groenten die je kunt wecken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk al het derede seizoen ? goed he? , ik had ook de wens om in bakken te gaan moestuinieren, maar die rotten op den duur ook weer weg, nu had ik het zo bedacht om het in cementkuipen of speciekuipen te doen, grond erin en het rot niet weg , ik heb hele grote gezien van 87 cm doorsnee, wat denk je? enne ik ben veel te vroeg begonnen met zaaien, hihi, en de hexjes vliegen me om de oren, dank je wel , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je weer aan je groente tuin gaat denken.......heerlijk toch ??? geniet van de voorbereidingen ! liefs Ria.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh ja, die wilgenbakken : super hé !!!! Mooi, decoratief, practisch ... alleen het kostenplaatje past niet helemaal in de rij :-(
  Hopelijk lukt het je met steigerhout aan de slag te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ooh ja , vergeten mee te delen , ik heb een linkje op mijn blogje naar de jouwe, voor het patchwork of quilten , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hey, ik zie dat je nog 1 volger nodig hebt voor de 100, proficiat alvast, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk dat voorbereiden, en mooie boeken zijn het. Ik ga waarschijnlijk een hoekje van een tuin van een collega 'lenen', om het uit te proberen hoe het is. Ik hoop over een paar weken te zijn om te gaan kijken, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga het dit jaar voor het eerst proberen samen met mijn zoon. We moeten het nog leren, dus we hebben ook al in de boeken gezeten....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel graag zou ik moestuinieren, maar mijn tuintje is niet zo groot. Wel ga ik wat dingen proberen dit jaar. Vooral groenten die erg duur zijn, zoals sugar snaps. Als je die in de winkel koopt, dan moeten ze helemaal uit Afrika komen en dat is niet echt milieu vriendelijk en nog erg duur ook. Mijn grote moestuin is niet doorgegaan, omdat ik nog herstellende was van een operatie en bukken en tillen niet echt goed was daarvoor. Ik moet het voorlopig dus nog met mijn kleine tuintje doen ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dit jaar wordt voor ons het tweede jaar dat we weer gaan moestuinieren in onze vierkante-meter-tuinbak. Ik heb de eerste zaadjes (gele pepers) al voorgezaaid. Heb er weer zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb zelf geen moestuin, vroeger mijn vader wel.
  Zelf heb ik wel bakken met kruiden en een aalbessen struik. Daar komt echt altijd heel veel van af.
  Maar groente uit eigen tuin lijkt mij heerlijk.
  Succes ermee.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik me weer wat beter in mijn vel voel, wil ik zeker gaan beginnen, nog zoveel voorbereidingen te doen!

  lieve groet,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Monique. Kun je me de titels en schrijvers van de boeken doormailen? Ze lijken me erg de moeite waard. En als het niet te veel is ook de ISbn-nummers, dan weet ik zeker dat het de goede zijn.
  Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oepsie, iets te snel. Ik wilde nl. ook nog vertellen dat ik het jammer vind dat je je winkeltje al (gedeeltelijk) moet sluiten. Het was toch wel je trots.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!