First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 31 januari 2011

Cadeautje voor mezelf

Van nog een paar overgebleven verjaardagscenten kocht ik een boek dat al langer op mijn verlanglijstje staat.


Op één of andere manier voel ik me enorm aangetrokken tot deze manier van leven, deze manier van doen. Waarom? Geen idee. Gek hé? Er wordt mij dan ook wel een gekscherend gevraagd of ik niet al een eerder leven heb gehad  ;o)


Het leven van toen was natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn en zo romantisch als het soms gepresenteerd wordt, veelal was het bittere noodzaak en was er gewoon geen of weinig geld te besteden. Je móest dus wel allemaal werken voor je centen, de boel thuis zo veel als kon zelf draaiende houden, met de hand wassen, afwassen, verstelwerkzaamheden verrichten, kleding maken... Kun je je haast niet meer indenken hé? We hebben tegenwoordig zo ontzettend veel luxe om ons heen.


Maar toch kriebelt het. Stap voor stap proberen we terug te gaan in de tijd, met het milieu en het financiële plaatje in ons achterhoofd. Zelfvoorzienend leven, niet afhankelijk zijn van anderen of de bank, maar zo veel mogelijk jezelf kunnen bedruipen. Best moeilijk in deze tijd!

Maar toch.. als je wilt.. stukje bij beetje.. a little step each day.. misschien komen we er ooit nog wel!  ;o)

10 opmerkingen:

 1. Tja, mijn oma leefde natuurlijk nog wel ietsje later, maar ook op een boerderij. Maar zij had naast de zorg voor 5 kinderen en de boerderij taken nog een betaalde baan buiten de deur. Alleen met de boerderij konden ze het gezin niet draaiende houden. Verder hadden ze gaten uit Amsterdam die frisse lucht kwamen halen in Alkmaar bij de koeien en het kanaal. Maar die sliepen op een veldbedje in de stal maar betaalden wel voor "de kost".

  Ik moet zeggen dat op zich het zelfvoorzienende en landleven me wel aanspreekt maar dan niet met de armoe als die mijn grootouders kenden. (bij mijn schoonfamilie waren wel hereboeren, die konden het goed verdienen met het boerenbestaan).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk. Ik denk dat er een heleboel mensen zijn, die verlangen naar een simpeler leven. Ik ben er zelf ook één. Wij proberen ook stapje voor stapje dichter bij een meer puur en simpeler leven te komen. Als je wilt dat de wereld verandert, dan moet je bij jezelf beginnen ; )
  Een hele fijne dag !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb ik nou ook, zou zo graag op een rustiger, milieuvriendelijkere en simpelere manier leven. Al jaren ben ik er mee bezig, en ik ben er nog lang niet. En toch blijft het knagen omdat ik denk dat het mogelijk is. Ik heb gemerkt nu er twee zoons de deur uit zijn het in ieder geval al een stuk makkelijker is. De jongste zoon heeft ook een beetje nostalgische trekjes en is heel erg geinteresseerd in vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is nog een boek van deze schrijfster nl: leven in grootmoeders tijd. Zeer de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo boeiend maar ook een zwaar leven. Wat hebben wij het dan luxe. Ik vind het leven van de Amish ook zo boeiend en interessant. En zelf iets bijdrage aan een simpeler leven geeft veel voldoening.
  Groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zooo herkenbaar zoals jij dat leven beschrijft en het verlangen ernaar, volgens mij ben ik te laat geboren , jij ook ? , mooi boek heb het gezien bij ons op het werk , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi boek... een soort heimwee voel je dan hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier valt binnenkort ook een cadeautje voor mezelf in de bus ;o)
  Lijkt me een prachtig boek. Tegen mij zeggen ze ook wel eens dat ik een (halve) eeuw te laat geboren ben. Ik zou me hier best in kunnen vinden denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet niet of het vroeger beter was. Ik weet wel van mijn oma ( die boerin was ) dat het hard werken was, met veel kinderen en natuurlijk niet de luxe van nu.
  Maar zijn wij zoveel beter af met al die luxe? Hoeveel mensen stagneren niet in deze maatschappij? Een maatschappij die individualistisch is ingesteld, snel, veel prikkels, veel veranderingen, veel moeten. Ik zou best willen dat we weer wat meer naar vroeger gingen, maar dan wel met het gemak van nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, ja Monique ik weet precies wat je bedoelt!
  Ik ben ook zo gek op die tijd dat alles vredig, rustig en relaxed gaat.
  Ondanks dat ik nu zuinig leef ga ik het boek ook kopen!
  Gaat het met jullie al weer wat beter?
  Kunnen jullie het hoofd al weer wat boven water houden en heb je al wat gevonden om thuis te doen?
  Ik hoop het van harte!
  liefs van Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!