First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 18 januari 2011

De luier vs. het milieu

Tja.. daar zit je dan. Ineens als toekomstige papa en mama met een milieukwestie in je maag. Want wat is er onlosmakend met een nieuw klein wereldburgertje verbonden? Juist.. de luiers!

Photo: Slimmer shoppen
Luiers zijn er in diverse soorten en maten, de ene volgens de makers nog beter dan de ander. Met daarbij de ene nog duurder dan de ander, maar allemaal even slecht voor het milieu. Want weggooien doen we ze toch. Al zijn ze voorzien van een gouden randje, na gebruik verdwijnen ze in de vuilnisbak (TNO heeft uitgerekend dat in Nederland ieder kind in de luierleeftijd zo’n 1500 kilo afval veroorzaakt).

Nu heb ik mij eens laten vertellen dat er gemeenten zijn die luiers apart ophalen om ze te recyclen. Jammer maar helaas: onze gemeente is nog niet zo vooruitstrevend. Welke keuze heb je dan? De ouderwets hydrofiele doeken ombinden? Of toch niet..

Via via kwam ik hier terecht en heb met veel aandacht en interesse de website doorgenomen. Onze oplossing?

Ja.. in principe zouden we helemaal gaan voor deze manier van "luieren". Het is niet alleen milieu technisch een super oplossing, ook het financiële plaatje liegt er niet om. Het gebruik van de wasbare luier heeft onze voorkeur!

Photo: DIY Father
Alleen hebben we aan één detail niet helemaal gedacht: de aanschaf. Neem je de wegwerpluier gedoseerd per week bij de boodschappen mee, de wasbare luiers zullen toch echt in één (of twee) keer aangekocht moeten worden. Zelfs de tweedehands varianten zijn nog een behoorlijke kostenpost ineens.

Met pijn in het hart moeten we toegeven dat we in deze kwestie zullen moeten gaan voor de meest milieuvervuilende variant: de wegwerpluier...  Báh! Wat werkt dat in tegen onze gevoelens! Dan maar zo snel mogelijk aan de "potty-training" en extra ons best doen op andere verspillingen en vervuilingen.

Simpeler en milieubewuster leven is niet altijd makkelijk!

(Kijk.. en dáárom hou ik nou zo van jullie. Bedankt Inge voor dit patroon!)

20 opmerkingen:

 1. Hoi Monique, wij hebben hier ook altijd de wegwerpluiers gebruikt. Aan de katoenen zit inderdaad een behoorlijk kostenplaatje verbonden! Maar nu meen ik ooit ergens gelezen te hebben dat je de katoenen luiers ook op proef kunt huren, als het niet bevalt doe je ze weer terug en bevalt het wel dan houd je ze. Ik geloof dat je de resterende tijd dan ook een soort van huur kunt betalen. Ik weet helaas niet meer waar ik het ooit gezien heb, maar misschien kun je er eens op googelen.

  Succes in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Bespaarmama: Ga ik zeker even doen. Dank je wel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb bij mijn meid werpluiers gebruikt. Mijn schoonzusje bij de eerste ook en nu gebruikt ze de variant die je laat zien. Ze is tevreden, maar de beide oma's verschonen niet met die luiers. Zij vinden beide de hydrofielen van vroeger fijner en minder stinken.

  Zelf heb ik geen mening over het product omdat ik het simpelweg niet heb geprobeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn wel meer mogelijkheden dan je in de logje schrijft.

  De echte ouderwetse katoenen luiers (wel wat dikker dan de hydrofiele lappen) noem je niet?
  Heel goedkoop, je moet ze wel kunnen vouwen en daarin handig genoeg zijn, want een ongelukje gebeurt snel.

  Zelf gebruik ik ook de inderdaad in aanschaf prijzige luiers van KK, maar deze luiers zijn het initiatief van verschillende moeders met een naaimachine die bij katoenen luiers dachten, kan dat niet handiger? En daar kwamen allemaal andere modellen met verschillende materialen uit, die KK verhandelt.

  Dus je kunt ook zelf achter de naaimachine... (en eventueel eerst even kijken hoe ze eruit zien bij een gratis afspraak met een consulente, wellicht bestel je dan wel een luieroverbroekje... of inlegvellen). En anders wil ik er ook wel eentje voor je opmeten?

  Combinaties zijn ook mogelijk hoor! Ik ken iemand die de back to the basics katoenen luiers thuis gebruikt en wegwerp wanneer ze de deur uitgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Luiers a la kaatje katoen zijn ook zelf te maken. In een ottobre heeft een keer een patroon gestaan. Misschien zelfs wel te downloaden. http://www.ottobredesign.com/nl/patronen/pdf/vaippa_nl.pdf gevonden. Misschien ga ik m nog wel eens maken... maar jongst is nu al 15 mnd dus of het voor dez nog zin heeft..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb bij mijn kinderen ook een tijdje katoen gebruikt maar ben daar toch mee gestopt. Vond het stinken en ook vond ik het geen prettig idee dat mijn kinderen altijd met van die natte lappen aan hun billen liepen. Vind het ook niet meer van deze tijd. Als ik ongesteld ben gebruik ik toch ook geen stoffen lappen meer? Nee, wat mij betreft: lang leve de wegwerpluier! Overdag gebruikte ik een "goedkope" en voor 's nachts een Pamper.

  Groetjes. Lotje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natte lappen is ook niet meer van deze tijd. Het schijnt dat je een inlegger gebruikt. Die zou je zelfs wegwerp kunnen kopen en de rest was je. Moet zeggen dat ik door Monique wel weer aan t denken gezet ben.. ga me er weer eens in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Monique ik ben wel een oma, maar ik heb eens op de blog van Mme ZsaZsa gezien dat die katoenen luiers had. En ook Eloleo of iets wat er op lijkt moet volgens mij de katoenen luiers gebruiken want die had een handleiding voor het overbroekjes. Zoeken dus op www. Deze dames komen uit Belgie. Veel sukses. Gr. Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een dilemma. Hier in de buurt moeten de luiers in de groencontainer worden gedeponeerd. Gelukkig wat milieubewuster dan voorheen!

  De vraag is wel, ben je met wasbare luiers milieubewuster bezig? Je moet ze ook wassen. Het water, de elektriciteit en het middel moet je hierin ook meenemen.

  Heel eerlijk gezegd weet ik niet wat milieubewuster is, wij zijn gegaan voor de naar het lijkt milieuvervuilende variant!

  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik gebruik katoenen vierkante lappen. Met alle vier kinderen gedaan. Ik heb genoeg was.

  Ik zet de luiers weg in een emmer water (water van het badje). Vervolgens gooi ik de luiers onuitgespoeld in de wasmachine op voorwas. Als de voorwas klaar is gooi ik de rest van de was in de machine.

  Ook als ik een dagje weg ga neem katoenen luiers mee en gebruik ik een pedaalemmerzak om
  deze weer vuil mee terug te nemen.

  Strikslips kun je bestellen bij een babyzaak in Barneveld. Als je mailt kunnen ze deze in verschillende maten opsturen.

  veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je mag mijn katoenen luiers wel lenen... Ik heb zowel 3 in 1 luiers als strikluiers als katoenen met inleggers en ook totsbots heb ik.
  Of huren als je je daar beter bij voelt. De meesten zijn nog in zeer goede staat.

  Liefs, Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zal als je wilt... Eens een oproepje doen op onze weggeefhyves of iemand nog hydrofielluiers heeft.
  Dan mag je ze hebben tegen de verzendkosten.
  Ik hoor wel of je er iets voor voelt en dan is het nog de vraag natuurlijk of ik ze krijg maar daar mailen we dan wel over.

  liefs Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De kosten van het wassen op hoge temperatuur en de voorwas,maken de kosten echt niet goedkoper hoor. Gewoon kruitvatluiers en weggooien. zo loopt je kind ook niet in die vieze natte luiers, en heb je minder kans op luier uitslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien is het raadzaam om eerst eens te proberen of het bevalt voor je een enorm bedrag gaat uitgeven. Een vriendin van me gebruikte ook met echte overtuiging katoenen luiers maar in toen de kleine er eenmaal was viel het haar in het geheel niet mee. En toen kreeg de kleine ook enorme luieruitslag. Ze heeft het nog een klein tijdje volgehouden en toen de bups op marktplaats gezet en maar een schijntje terug gekregen van haar investering.
  veel succes met je keuze.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik weet niet wat beter of goedkoper is maar ik heb altijd bij de jongens de katoenen variant gebruikt en met 1 jaar waren ze al zindelijk overdag.
  Ik was wel altijd met een potje in de weer in die tijd. Maar het scheelde een hoop geld dat ze al vroeg zindelijk waren.
  groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een moeilijke afweging. WAnt wassen kost ook veel geld... Esther plaste 's nachts al snel door de luiers heen, wat ik ook deed. En elke keer het hele bed moeten wassen... Ik besloot dat dat net zo duur was als een papieren luier 's nachts... Toen ze overdag elke anderhalf uur een droge luier nodig had en elke keer de kleren nat... Je begrijpt, heb ik het voor gezien gehouden, zeker toen er ook nog luieruitslag bij kwam... Daar lopen jullie ook nog wel een kans op volgens mij...
  Succes met de afweging!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je zou die speciale katoenen luiers natuurlijk aan iedereen als kraamcadeau kunnen vragen en zo een voorraadje opbouwen?
  Ik heb zelf voor mijn kinderen in eerste instantie ook katoen gebruikt, maar ben daar heel gauw mee gestopt, de luieruitslag was verschrikkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Onze oudste zoon heeft gewoon ouderwetse katoentjes gedragen en met 14 maanden was hij overdag zindelijk nog 2 maanden verder ook 's nachts. De tweede deed er 3 maanden langer over omdat hij op het dagverblijf geen katoen mocht dragen. De derde deed er het langst over ruim 2 jaar omdat hij alleen als hij thuis was een katoenen luier droeg. Toen ik het echt zat was heb ik hem in 1 week zindelijk gekregen. Het werkt dus echt, een katoenen luier maakt kinderen zindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als jullie meer informatie over wasbare luiers willen kan je altijd terecht bij de MilieuAdviesWinkel: http://www.milieuadvieswinkel.be/index.php/08.01/
  Wij hebben de ervaring dat wasbare luiers goedkoper zijn. Tot de helft goedkoper dan wegwerpluiers. Maar je moet het bedrag inderdaad in één keer betalen. Je kan ook kiezen voor 2e hands wasbare luiers, dan is het zeker goedkoper. Normaal hebben baby's ook minder luieruitslag. Je kan ook stoffen proberen waarbij de kans op uitslag nog minder is. Op onze site staat een infomap die je kan downloaden met alle info in.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is lastig te besparen als het om je kind gaat. Dus ook wat betreft luiers.
  Mijn partner en ik hebben daarom het volgende besloten; we zijn nog minder vlees gaan eten.

  Dit is de beste tip die ik kan geven. Je doet er t milieu een enorme gunst mee als je bijv 2 x p/w geen vlees eet. Daar kunnen geen 10 luiers tegenop.
  Je kunt natuurlijk ook op andere manieren compenseren maar geen vlees eten heeft een grote impact en is helemaal niet zo moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!