First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 7 januari 2011

Zuurdesembrood

Photo: Buiteninspiratie
Heb jij het al wel eens een keer geprobeerd? Ik bedoel; geproefd en/of gemaakt? En wat vond je er dan van? Stiekem zou ik het best wel eens een keer uit willen proberen...

Als ik het goed heb zou ik vrijdag of zaterdag moeten beginnen om de zaterdag er op brood op de plank te krijgen? Hmmm... je moet dus geen trek hebben...  ;o)

Hier heb ik in ieder geval een recept van zuurdesembrood. Geen idee of daar meerdere variaties in mogelijk zijn, maar deze zag er wel duidelijk uit. Oh.. en wanneer ik het zelf ga proberen?

Als ik er klaar voor ben..  ;o)

Zuurdesembrood
Klop in een kom 250 gram bloem met 200 milliliter water goed door elkaar. Zet de kom op een veilig plekje neer, het liefst buiten. Dek de kom niet af of leg er een dunne doek over. Roer het mengsel elke 12 uur stevig door. Na 2 of 3 dagen moeten er belletjes ontstaan: het eerste teken van succes! Vul het mengsel dan elke 6-8 uur aan met 125 gram bloem en genoeg water om dezelfde consistentie te houden. Na 4-5 dagen moet het deeg een schuimige laag van circa 4 cm hebben. Als dat niet zo is en het deeg begint te stinken, is het proces mislukt en moet er opnieuw begonnen worden op een andere plek.

Als er rond de 6de dag een mooi schuimig beslag is ontstaan kan het startdeeg in een goed afsluitbare pot worden overgeschept en in de koelkast worden bewaard. Dit is uw startdeeg. Gebruik steeds de hoeveelheid die u nodig hebt en vul het overgebleven mengsel aan met water en meel zodat het dezelfde consistentie houdt. Laat het startdeeg daarna buiten de koelkast in 1 tot 2 dagen aangroeien.

11 opmerkingen:

 1. moeilijk moeilijk, boo woo, heel veel succs met bakken, zelf nog nooit gedaan, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het jaren gedaan tijdens mijn studentijd, en toen ik in een antroposofische boerderij stage liep, valt niet mee om echt goed te maken, er zijn zoveel factoren die het brood en het desem kunnen doen mislukken, temperatuur, zelfs een gistdeeltje in de lucht kan al funest zijn. Succes er mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er moeilijker uit dan het is hoor. Het is alleen de eerste keer veel werk, omdat je helemaal vanaf nul moet beginnen. Maar wanneer je je eerste brood hebt gemaakt, zorg je er gewoon voor dat je steeds wat deeg of starter overhoudt. Die gebruik je dan voor het volgende brood. Dat scheelt een hoop tijd.

  En veel werk is het niet, zo lijkt het. Het grootste deel bestaat uit wachten. Het echte werk wat je zelf moet doen is hooguit een half uurtje in totaal. Dat valt toch wel mee?

  Probeer het maar, want het is echt de moeite waard. Super lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ontzettend benieuwd. Ik wacht af hoe jij het vind, voordat ik er aan ga beginnen. Want je laat ons natuurlijk wel weten hoe je het vond, als je er aan begonnen bent en ook hebt afgerond? Het is best een klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het ook een tijdje gedaan, en heb het voornemen weet te beginnen als ik een grotere oven heb. (nu kan er net een klein broodje in)
  Ik vond het heerlijk!! Helaas was mijn gezin minder blij met mijn baksels...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Monique, op mijn blog staat in mijn bloglist een link naar de 'De Kleine Dingen'-blog. Daar wordt ook van alles uitgelegd over het maken van zuurdesembrood.
  Fijn weekend,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het is heel niet moeilijk hoor zelf met de bbm goed te doen , alhoewle ik het ronde uit de oven ehmmm mooier vind( is het gek om te zeggen dat je brood mooi vind?)
  op mijn kook blog staan diverse van mijn zuurdesembroden.( vooral de tijd geven om te rijzen !! ) enne ehm ik vond het met biologisch meel/bloem het lekkerst wellicht omdat het biologisch is en dus ehm betere culturen heeft weten te vangen voor het gisten?
  ben erg benieuwd naar jowu resultaten natuurlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waarom moet het buiten staan en is het daar nu niet te koud voor?

  Ik begin niet met zuurdesem. Is volgens mij ook een moeilijke combinatie als je glutenvrij moet eten. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een werk, daar kun je niet aan beginnen als je voltijds werkt en nog een huishouden hebt..
  Ik begin er niet aan, al lijkt het brood me wel erg lekker !!

  Ben benieuwd of je er gisteren of vandaag aan begonnen bent ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En, is het gelukt, het maken van zuurdesem?

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!