First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 22 december 2010

Brood op de plank?

Zelf brood bakken hebben we hier in huis al vaker gedaan. We maakten dan gebruik van de broodbakmachine (afgekort BBM), kregen wat vierkant ogende broden en waren eerlijk gezegd niet helemaal tevreden over het resulaat.

Voor Sinterklaas kocht ik mijzelf twee brood-bakblikken en het boek van Teunie. Een betere combinatie is er haast niet. Toch? Dus toog ik de keuken in en las het recept eens goed door. En nog eens. Ik wilde natuurlijk direct het perfecte resultaat bereiken. Aard van het beestje!  ;o)

Alle ingrediënten gingen in de BBM, het programma werd ingesteld en de kookwekker ging op een half uur. Vervolgens haalde ik het deeg uit de machine en liet het deeg nog een half uur rijzen. Daarna sloeg ik het door, deelde het in twee (fout nummer 1) en legde de gerolde degen in de bakblikken. Op één strooide ik wat sesamzaad (zonder "plakmiddel" oftewel.. fout nummer 2) en liet de degen nogmaals een half uur rijzen.


De oven ging op temperatuur en de broden gingen de oven in. Netjes op tijd haalde ik ze er uit, met dit als resultaat:


Of de smaak goed was? Voor mij wat de sponzig. Was ik tevreden over het formaat? Nee, maar dat kwam door het opdelen. Gaan we dit nog een keer herhalen? Ja zeker, maar dan gaat het deeg minder lang in de BBM, deel ik het níet in tweeën en gebruik ik wat "lijm" voor de zaadjes.


Wordt - ooit weer - vervolgd!  ;o)

12 opmerkingen:

 1. Jammer, dat het niet gelijk is gelukt.
  Maar ach de volgende keer beter.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja jammer, maar oefening baart kunst.

  Gr. Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh wat jammer dat t niet gelukt is, maar als ervaren bbmmer ;-) met menig mislukt brood in het begin, wil ik je zeggen je moet t vooral vaak doen... ( niet ooit ;-) )
  dan word je er al snel steeds beter in ;-)( echt waar!!)
  t zag er wel mooi en veel belovend uit op de foto , die gevulde broodblikken ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook nog steeds moeilijk hoor. Ik vind die vierkante vorm van de BBM ook hartstikke onhandig. Ik heb al wel een broodbakblik in huis, maar nog steeds niet geprobeerd. Bovendien gebruik ik nog steeds kant en klare broodmix, terwijl ik liever zelf met bloem enzo aan de slag zou gaan. Ooooo, moet er lijm op het brood? Vandaar dat mijn lijnzaadjes er zo weer afvielen ;).

  Ik volg je pogingen hoor, misschien kan ik er ook nog iets van leren.

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, het blijft altijd leuk om brood te maken. Opzicht zien de broden er schitterend uit. Succes met de volgende poging!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Al doende leert men ;-)

  En mijn ervaring is dat het ene deegmix het andere niet is qua smaak. Maar dat is ook ondervinden.

  Hoe bewaar jij trouwens je afgebakken brood, of gaat die bij jullie in ene keer op?

  Groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En toch zien de broden op de foto er niet verkeerd uit, uit mijn broodbakmachine kwamen ze er slechter uit en niet te eten...zo droog...
  Dus de bbm is al lang de deur uit.
  En vergeet niet dat je brood van de warme bakker gewend bent, dat smaakt toch anders.

  Fijne dagen toegewenst
  zeurtje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze zien er niet verkeerd uit! Enne... het spreekwoord is niet voor niets oefening baart kunst ;-). Dus volhouden meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. leuk om te doen he? en lekker goedkoop, ik heb gisteren weer brood gebakken, deze keer had ik er pesto aan toegevoegd, heerlijk. ik bak 2 maal in de week 4 broden, zonder bbm,, wat een voldoening he? geniet ervan, en elke keer weer beter, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf ben ik erg gek op de bolletjes van de volgende site. Hier vind je ook erg goede tips voor gewone broden. http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/search/label/Broodjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik gebruik zelf ook het recept van teunie en ik moet zeggen sinds kort lukt het aardig het vormen van het brood doe ik volgens de wijze die blogger Keuken van Arden doet en hierdoor krijg echt mooi luchtig brood met zo rond cirkels en sinds kort gebruik ik ook broodverbeteraar van bakkerjte thuis en dit maakt ook erg luchtig en misschien de oven iets minder warm dat scheelt vaak ook al
  hopelijk kun je er iets mee, het lukte mij ook niet in een keer maar de aanhouder wint!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook zelf brood gebakken in de BBM. Maar ook niet tevreden met de vorm. Vriendin van me bakt ook zelf brood, en bakt het ook af in een broodblik. En die broden zijn lekker.....Maar zei heeft ook de techniek van het omgooien, oprollen en nakneden echt in de vingers. Oefening baart echt kunst.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!