First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 5 oktober 2010

Regelmaat

Fris, licht en zoet-ruikend was de aansporing die je kon lezen in de oude huishoudelijke gidsen. En net als toen zijn deze idealen vandaag de dag nog steeds zo belangrijk. Wanneer je één van de vele beschrijvingen leest van hoe het huishouden werd aangepakt in de vorige eeuwen, is het duidelijk dat er veel methodes en organisatie aan te pas kwam. Vaak was de week opgesplitst in specifieke taken. Traditioneel zag een dergelijke huishoudweek er zo uit:

Maandag was de dag voor het wassen,

Dinsdag voor het strijken.


Woensdag was naaidag en

Donderdag was de dag om naar de markt te gaan.

Vrijdag was de dag om schoon te maken en

Zaterdag werd er gebakken.


Zondag was -uiteraard- een dag van rust, wat in die dagen ook hard nodig was.

Zo vermoeiend als het allemaal klinkt, zelfs het lezen van een dergelijke lijst wekt over het algemeen al een bepaald gevoel van rust op. Het aangename gevoel van veiligheid dat een bepaald ritueel en herhaling je kan bieden. En hoewel we vandaag de dag dingen allemaal anders kunnen doen, is het nog steeds nodig om een soort georganiseerde orde in je huishoudelijke reinigingsroutine te creëren.

Voor mij helpt het enorm om me juist aan deze lijst vast te houden. Maandag doe ik de was, dinsdag strijk ik de boel weg, op woensdag "mag" ik me verwennen met mijn nieuw opgepakt bloemetjes-project, op donderdag doe ik de boodschappen en op vrijdag gaat de boel nog eens lekker aan kant. Het bakken van de zaterdag zit er bij mij nog niet in, maar dit vind ik wel een heel leuk item om (weer) eens op te gaan pakken. De zondagse rust houden we er hier zeker ook in, al zouden ze soms nog nét een tikkie rustiger mogen zijn  ;o)


Ik drink mijn sloot thee nog even leeg en ga de nieuwe hoes over mijn strijkplank drapperen. Er is weer werk aan de winkel!  ;o)

15 opmerkingen:

 1. Dat ziet er leuk uit.
  Tja, ik denk dat het altijd wel zo zal blijven, de dingen moeten toch gedaan worden.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een soort huishoudschema. Anders zou het hier elke dag "Woensdag, naaidag" zijn vrees ik?!?!?! Alleen staat mijn schema in excel en is het niet zo mooi geborduurd!!!!!
  Groetjes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. handig, maar hier (nog) niet van toepassing, ik was wanneer het uitkomt, strijk wanneer we geen ongekreukte overhemden meer hebben en poetsen............. tja dat doet de poets.
  Zeker niet altijd praktisch, maar lastig aan te passen, ik ben nou eenmaal niet zo van de schema's.
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk hoor, om toch een beetje te weten waar je aan toe bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt mij ook een heerlijk ritme. En toen wist je als vrouw ook nog dat alle andere vrouwen hetzelfde deden als jij. Dat lijkt me een gevoel van verbondenheid geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, niks voor mij, schema's. Het gevolg is wel dat het hier soms een beetje chaotisch is, maar dat neem ik wel op de koop toe. Ik heb het altijd al heel saai gevonden om een vast ritme te hebben, ik vind het leuk om onverwachte dingen te hebben.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me zalig zo'n ritme maar dat gaat bij ons niet lukken. We hebben veel te veel was met 4 vrouwen in huis. Dus wassen doen we elke dag!! Pfff...maar de borduurontwerpjes vind ik wel heel mooi misschien dat ik wel dat van dat woensdag naaidag wil overnemen...dan komen mijn haakwerkjes misschien toch nog eens af ;-)
  liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handwerkdag is het iedere dag een beetje toch? Leuke stitchery plaatjes! Mooie dag verder, liefs, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, regelmaat geeft inderdaad rust, maar op een gegeven moment ben ik echt toe aan iets anders....
  Heb je patroontjes van die leuke prentjes?
  Erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hebjij dat ook...dat je op maandag meer doet dan alleen de was en op dinsdag de strijk etc...??? een mens doet toch meer dan 1 ding op een dag ??? liefs van mij......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat leuk heb je dat gemaakt! nou hier werk ik met briefjes hoor en soms lukt t me alles af te krijgen maar meestal heb ik teveel plannen voor 1 dag. wassen en strijken daar heb ik geen vaste dag voor. zou misschien wel handig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. misschien een idee om naaidag te combineren met burodag, zodat je je financien op de rit houdt en een boodschappenlijstje/weekmenu maakt of zo. want tja vroeger deden de mannen de financien.... leuk die oude gewoontes maar voor mij nog beter met een moderne twist.

  groetjes melanie

  ps. weer een leuke stichery!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op maandag wasdag? Dat zou wel makkelijk zijn, dan hoef je alleen om de 2 uur een was erin te gooien en op te hangen, verder niet? De machine doet toch het werk?
  Omdat wij het hier op zondag ook rustig hebben, probeer ik op maandag wel zoveel mogelijk wassen te draaien om weer bij te komen. Maar als ik een volle wasmand heb gaat ie gewoon aan, ook al is het donderdag ofzo!
  Dinsdag is idd wel strijkdag, maar ook daar heb ik geen hele dag werk aan. Ik denk dat het voor jaren geleden wel werkte maar nu niet meer. Je moet gewoon je eigen routine maken, en op welke dag iets gedaan wordt maakt dan toch niet zoveel uit?
  Hier zit er ook een behoorlijke regelmaat in, moet ook wel met 2 kids. Maar komt het een dag niet uit dan is dat niet erg, door die routine ben je meestal zo weer bij.
  Leuk blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!