First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 3 september 2010

Mijmeringen van een huisvrouw

Of je daar op zit te wachten weet ik niet, maar dit speelt er zo nu en dan eens door mijn hoofd:

Momenteel is het tien voor negen. Na zoonlief op school gebracht te hebben, een rondje over de markt te hebben gemaakt (toch nog wat groenten en fruit voor € 5,25 gehaald) en een wandeling van twintig minuten naar huis te hebben gedaan, stap ik nu ons huisje weer binnen. Ik ruim de boodschappen op en ga aan tafel zitten. Éven babbelen met mijn vriendinnen.

Terug naar huis bedacht ik me dat ik het fijn zou vinden om na het "martten" een bakkie bij een vriendin of mede-huisvrouw te doen. Samen kletsen over het huishouden van afgelopen week, over het financiële aspect, over de organisatie. Maar ook over het gezellig maken van je huis, het uitwisselen van ideeën, recepten of handigheidjes...

Jammer genoeg lijkt de wonderlijke baan als huisvrouw langzaam aan wat uit te sterven. Was het een dertig of veertig jaar geleden nog vreemd als je als vrouw aan het werk ging, nu staan ze je verbaasd aan te kijken als je aangeeft volledig thuis te zijn voor man en kind(eren). "Wérk je niet?"

Gisteren (tijdens het wegwerken van de oogst) bedacht ik me dat het "werk" als huisvrouw eigenlijk helemaal niet zo makkelijk is als men misschien denkt. En dat het (voor de ouderwetse versie) nog behoorlijk aanpoten is. Neem als voorbeeld Teunie. Die is me daar per dag een partij aan het werk, daar kan ik nog wel wat van leren hoor!

De moderne huisvrouw zal mogelijk wat minder tijd in haar huishouden steken, meer voorgesneden groenten kopen, meer de droger gebruiken, meer kant-en-klaar middelen gebruiken, maar de ouderwetse heeft toch echt wel een behoorlijke dagtaak aan het draaiende houden van haar huishouden.


Ik mag me gelukkig prijzen dat ik tot de laatste soort behoor, de ouderwetse. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om tijd te steken in het koken van de kroten, het pellen en het raspen. Terwijl de kroten koken trek ik de druiven van de trosjes en haal ze door de draaizeef. Verse, pure en vooral onbewerkt druivensap. Wie beweert dat deze zwangere dame niet goed voor zichzelf zorgt?  ;o)


Anyway.. ik ben enorm blij met de bezoekjes en reacties vanaf jullie kant. Zo is het net of ik toch met die mede-huisvrouw en een pot thee rond de tafel zit. Even bijkletsen.. Even genieten..  ;o)

24 opmerkingen:

 1. Ik kom even gezellig bij je zitten en drink een bakkie met je mee.

  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koffietijd...heerlijk! Ik doe ook even gezellig mee.

  Groetjes,Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier hetzelfde gevoel soms....en ook een "ouderwetse" maar oh wat heerlijk dat er nu zo iets bestaat als internet en blogs kunnen we toch virtueel even koffie drinken samen.

  Groetjes,
  Esther (31 en 2 kinderen van 10 en 6 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken je gevoel. Tot mijn spijt behoor ik tot de soort "werkende moeder". Het huishouden zoals ik het zou willen doen lukt op deze manier niet. Ik zou er veel voor geven als ik net als jij thuis kon zijn en echt voor mijn kindje, man en huis kon zorgen. Misschien dat het ooit nog wel eens gebeurd.

  Maar voor nu, geniet ik ook van een bakje (thee weliswaar), op mijn zieke dag, jouw blog lezende.

  Groetjes Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha, zit net aan de koffie en lees nu jouw blog :-)
  Echt volledig thuis zijn voor de kinderen komt inderdaad steeds minder vaak voor.
  Hier ook heel wat vriendinnen die 2 of 3 dagen werken, en dan kun je dus niet meer zomaar even langs voor een bakkie om bij te praten. Jammer, maar net wat je zegt we hebben tegenwoordig ons virtuele koffieuurtje...

  Je hebt een mooi aantal zakjes bieten in je vriezer liggen zo te zien. Lekker hoor.
  Hier hebben we alleen achter in de tuin een stukje met tomaten, komkommer, druiven (die het niet goed doen) en aardbeien, bramen en bessen en pruimen. Nu ik het zo opschrijf is het toch nog wel heel wat voor een gewone tuin achter het huis...

  Succes verder met je tuintje en hopelijk haal je er nog wat meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He ik kom net ook van de markt en lees net je berichtje, de koffie staat te pruttelen jij zal je bakkie wel op hebben maar ik doe toch even gezellig met je mee. Maar wat fijn dat je toch nog wat geoogst hebt uit je tuin. Ik fiets hier bij ons om de hoek ook wel eens langs die tuintjes, het is daar wel erg gezellig volgens mij al die mensen die daar zo bezig zijn.

  Groetjes Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Monique,

  Mag ik eens vragen welke diepvrieszakjes je gebruikt en hoe je ze sluit? Het zijn zulke mooie platte zakjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi
  ik was jaren ook een thuis moeder, ving kinderen van anderen op en hielp veel op school.
  ik heb er van genoten maar vond het soms wel storend dat de werkende moeders er als vanzelf uit gingen dat ik hun opvang problemen wel zou oplossen.Het werd je medegedeeld en ik kon slecht nee zeggen.tot een moeder mij belde en vertelde dat ze haar zoontje op dezelfde tijd op zwemles deed zodat ik hem mee kon nemen, het werd niet gevraagd en ik wist dat mijn zoontje niks van hem moest weten, toen heb ik nee gezegd, boos dat ze was, niet normaal.
  toen ik ging solliciteren had ik een gesprek met de coordinator daar die ook moeder was van een meisje bij mijn zoontje in de klas,met het gemak dat ze mijn vraag onder tafel schoof of ik verlof kon nemen als mijn kinderen ziek werden, och opvang is zo geregeld, heb ik nog nooit problemen mee gehad, ja,ja ik was onder andere è`n van die opvangers.
  ik heb toen de baan niet gekregen en heb nog een hele tijd als thuisblijf moeder genoten van mijn kinderen, heb wel vaker nee gezegd tegen de werkende moeders, alleen van vriendjes van de kinderen wilde ik het nog doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook heerlijk thuis en verdien toch een leuk inkomen door kindjes op te vangen van moeders die wel werken :-)
  Ik heb gisteren te horen gekregen dat ik weer een moestuintje kan huren, een kleine strook bij iemand anders, maar niet zo ver van mijn huis als de tuin die we hiervoor hadden. Een strook van 5 meter lang en 1 meter breed. heerlijk makkelijk te onderhouden op een nette tuin die al jaren netjes word bijgehouden zodat er ook minder onkruid in de grond zit. Ik heb er super veel zin in. en bieten komen er zeker in te staan. Heerlijk! Ik heb alleen wel een huishoudmachine om ze in plakjes te snijden :-0

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Monique,
  Ik geniet van je blogjes en ik ben jaloers op je handwerk!
  Ik mis ook soms het contact met andere thuisblijfmoeders die het leuk vinden om het huis gezellig te maken en te moestuinieren en heerlijk te bakken en koken. Lang leve jouw blog!
  Ik heb zelf 3 kinderen van 12, 9 en 2. En heb ook wel gewerkt. Dit ging echter ten koste van de thuissituatie en de kinderen. Die van 9 is autistisch en die kun je niet zomaar naar de BSO of een oppasmoeder sturen. Bovendien reageert hij het beste op mij.
  Ik werk nu toch bijna iedere zondag (in de zorg) om er even uit te zijn maar ook om wat extra te verdienen.
  Ik leer veel van Teunie om met weinig veel te doen maar ben toch ook blij met mijn eigen verdiende salaris, want dat scheelt toch weer wat.

  Maar goed ik schenk ook even een virtueel bakkie in met een eigengebakken stuk cake, in gedachten verbonden met alle andere "soortgenoten" (grinnik)
  groetjes Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb je nog zin om een bakkie te zetten.....tis al wat later anders drink ik oude ......meid wat ben je er druk mee.....deden wij vroeger thuis ook allemaal...kilo's heb ik verwerkt...maar we zijn nu maar met zijn tweetjes...dus vind ik het niet zo nodig....leuk dat je er zoveel plezier in hebt!!...ik ga strijken boodschappen doen.,....en dan de auto wassen...een rot klus maar ik heb het zolang niet meer gedaan !!! word al moe als ik eraan denk.....liefs fijn weekend ....Ria...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja, heel herkenbaar. Ik ben ook de eerste 3 jaar na de geboorte van mijn oudste thuisblijfmoeder geweest. Toen toch weer 2 dagen in de week gaan werken omdat er werkelijk niemand anders was om mee te praten en mijn hersens in geprakte banaan dreigden te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk, ik geniet van al jullie leuke verhalen! Ik was een van de eerste werkende moeders destijds(3 ochtenden!) en ik werd aangekeken alsof ik mijn kinderen verwaarloosde. Ik had het heel goed geregeld met een oppasiemand bij mij thuis. Ik had ook werk waarmee ik kinderen hielp. Het is gewoon te gek voor woorden dat nu vrouwen worden aangekeken of ze gek zijn als ze besluiten NIET een betaalde baan te nemen, maar in huis hun carrière willen maken. En WAT een carrière kan je daar maken. Kijk inderdaad maar naar Teunie, maar jij kan er ook wat van hoor. Die bieten zien er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. jammer genoeg kan ik niet thuis blijven de hypotheek moet betaald en dat is net mijn loon en je soms baal ik daar echt van....
  lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi,
  Ik ben ook jaren thuis geweest ( heb er eentje van 11 en 8 ) en na verloop van tijd wilde ik graag wat meer van de wereld zien.Maar wel op de voorwaarde dat ik of mijn man thuis zou zijn als de kids uit school komen.....dat is gelukt! Nu doe ik iets anders en zijn ze wat vaker alleen :-( zolang het gaat als nu : prima! Maar komt er meer strijd of vinden ze het zoals het gaat niet meer leuk : ben ik zo weer thuis!

  Iedereen moet zijn eigen keuze kunnen maken en je je er ook lekker bij voelen!! Niemand heeft iets over een ander te zeggen!
  Geniet van alles wat je doet...........

  Enne...ik neem nu een bakkie : ben nèt terug van een bevalling :-)

  Groetjes,Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gelukkig brengt internet huisvrouwen toch nog bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Balsemien: De zakjes komen bij mijn favoriete Zweedse woonwarenhuis vandaan. Yep.. IKEA!
  Het is een doosje met daarin twee verschillende maten zakjes. De zakjes hebben twee randjes afsluit-euhhh... hoe noem je dat?
  Minder goed dan herbruikbare bakjes, maar op deze manier (het plat verpakken) kan ik veel meer in mijn vriezer kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk om te lezen 'huisvrouw' ;).
  Ik vond je vorige logje ook leuk om te lezen, vooral de foto van je boodschappen, mag je van mij vaker doen, ik ben nou eenmaal een nieuwsgierig tiepje ;).

  fijn weekend,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben 27 jaren geleden ook huismoeder geworden om zelf de kinderen te kunnen groot brengen. 'k Werd toen toch ook al redelijk vreemd bekeken. En van PC en internet was toen nog geen sprake, het gemis aan volwassen gesprekken was een klein minpunt. Ben nooit meer aan de slag gegaan buiten huis, moet financieel wel kunnen natuurlijk. We doen het gewoon met wat minder en daar ben ik tevreden mee.
  Goe weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb vorig jaar een half jaar niet gewerkt vanwege ziekte. Hoewel ik het heerlijk vond om thuis te zijn, vind ik het nu ook weer erg fijn om te werken, buiten dat er een financiele noodzaak is, vind ik het prettig om iets te kunnen betekenen voor mensen en om daarmee mijn geld te verdienen. Ik werk als verpleegkundige bij KinderThuisZorg.

  Het is nu zoeken naar de balans tussen, mezelf, mijn gezin, werk, kerk, huishouden. En daar heb ik het nog wel lastig mee. Want eigenlijk vind ik dat ik ook een ouderwetse huisvrouw moet zijn, maar heb ik daar de tijd niet voor. Dus ja, soms wel voorgesneden groenten, en soms wel het huis minder schoon... Maar dat is dan het gevolg van mijn keuze.

  Groetjes,
  Irene v. R.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik weet (nog) niet hoe je groenten moet invriezen. Dat zijn dingen die ik nog wil leren. Ik wil zelf ook meer terug naar het ouderwetse ipv maar heel gemakkelijk een zakje uit de koeling te pakken.

  Ik ben sinds de oudste thuis. Na de zwangerschap van de jongste wilde ik eigenlijk weer een paar uurtjes gaan werken. Uiteindelijk kwamen we met hem in de molen en heb ik het idee van werken op een laag pitje gezet. Niet veel later kwam tweelingdochter erbij met haar zorgen. Een tijdje later andere tweelingdochter en met deze twee zitten we nu volop in de molen. Oudste dochter heeft afgelopen week ook wat te verwerken gekregen en gisteravond nadat het met dochter met het paardrijden niet lekker ging, heb ik terplekke besloten dat ik voorlopig niet ga werken. Mijn gezin heeft mij nu veel te hard nodig. En zelf moet ik eerst ook helemaal goed in mijn vel zitten.

  Wat ik wel erg mis zijn de sociale contacten en vriendinnen. Deze heb ik helaas niet (meer). Mede omdat zoontje met een taxi wordt opgehaald, kom ik 's ochtends en 's middags niet meer op de school van mijn dochters. Mijn sociale contacten zijn helaas daardoor verloren gegaan.

  Groetjes Babette

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik zie je bezig met bietjes. Dat probeer ik altijd in één keer te doen. Ik noem het zo; de keuken wordt rood, zelf krijg je ook dat kleurtje en toevallig komen er nog bietjes in de diepvries. En als je volledig moedert en je mist contacten dan is er misschien een uurtje waarop je wat vrijwilligerswerk kunt doen? Bv. wandelen met een zieke of bejaarde.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik behoor ( soms helaas ) tot de werkende moeders. Bij mijn werk is het verplicht om 24 uur te werken vanwege de continuiteit. Minder zou financieel ook niet gaan. Bovendien vind ik het fijn om zelf geld te verdienen.
  Neemt niet weg dat het soms ook druk is. Het huishouden, genoeg tijd voor man en kind, tijd voor vriendinnen en tijd voor mezelf. Soms zou ik ook wel een tijdje thuis willen zijn. een vriendin van mij is fulltime moeder van 3 kinderen. Er heerst daat veel meer rust in huis lijkt het wel.
  Toch ben ik niet ontevreden met wat ik doe. Ik geniet van mijn dagen thuis, geniet van mijn werk, nu nog de goede balans zien te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb gewerkt totdat mijn oudste 4 was en daarna ben ik mede door de slechte nachten van tweede gestopt en nu blijf ik waarsch. thuis totdat no. 3 naar school gaat. Ik heb daardoor nooit contacten met andere volwassenen gemist want ik nadat ik stopte, stond ik bij school. En ik vang zo nu en dan ook andere kinderen op. Veelal betaald overigens. Ik ben twee ochtenden oppasmoeder van een jongetje van twee en tussen de middag zijn broer van 8 erbij. En één middag komt het buurmeisje van 8 als haar moeder werkt. Dit is betaald en via een officieel buro.

  En mijn aanrecht ziet er ook regelmatig zo uit en Ikea moet ik nodig heen. Mijn vriezer kan bijna niets meer in.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!