First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 1 september 2010

Einde verhaal?

Ellende... wat een ellende zag ik gister op de tuin. Tomaten die rotten (zouden ze de aardappelziekte hebben?), pompoenen die door welk dier dan ook uitgehold en dus verloren zijn, de bramenstruik die vergeven is van de wespen, de kolen aangevreten door... En dan te bedenken dat we dit jaar geen bonen hebben gehad, de peulen niet al te best waren, de slakroppen ineens waren doorgeschoten en we slechts een klein aantal kolen hebben kunnen oogsten. Wat zonde!

Onze grote hulp bij het zaaien. Een mooie manier om kleine kinderen
met de pracht en kracht van de natuur in aanraking te laten komen.
Tel daarbij op dat we nu soms al moeilijk de tijd vrij konden maken voor het onderhoud van de tuin (we moeten er voor het huis uit, het is niet in onze achtertuin) en we er komend jaar een nieuw handenbindertje bij zullen krijgen. Daarbij de kranten aangeven dat de tuinen steeds meer leeggeroofd worden... We overwegen dus de huur van de volkstuin op te zeggen.

Verstandig? Dom? Waar doe je goed aan?

Zelfs bij het echte zware mannenwerk hebben we een grote hulp in de tuin. 
Enkele groenten en fruit kunnen we mogelijk op het balkon wel kwijt. Aardbeien kunnen in een hangpot aan de muur. Tomaten, pepertjes en paprika's kunnen in potten, de druif kunnen we in een bak met klimwand zetten. Misschien hier en daar nog een besje in pot en ook zo nu en dan wat sla of andijvie kan in een bak of grote pot wel gezaaid worden.

En dan de kosten.. tja.. de huur van de moestuin komt op € 60,00 per jaar, dus dat is bij opzegging slechts een € 5,00 winst per maand. Hier en daar koop je natuurlijk wel wat zaad of plantjes, maar wat zal het per maand uitmaken? € 10,00? € 15,00 misschien?

Af en toe van die práchtige foto's uit de natuur...
Tel ik dat bedrag per maand bij de boodschappen op en houden we zelf nog wat groenten en fruit op het balkon, dan denk ik dat we er (met goed oog op de seizoensaanbiedingen in de winkel) financieel redelijk gelijk uit zullen komen.

Dus... tuin op de schop, meer tijd @ home, of toch nog even doorbijten en hopen op weer een mooi en vruchtbaar nieuw jaar? We shall see. Ik hou jullie op de hoogte! Eerst straks proberen nog wat bietjes te rooien  ;o)

19 opmerkingen:

 1. Wat zonde! Je steekt er toch veel tijd en moeite in, maar ja, 'natures way' daar doe je niks tegen.
  Ik vind potten geen slecht alternatief. Zo heb je toch nog veel uit eigen kweek en heb je het zelfs lekker dichtbij. En al die plantjes op het terras staat super gezellig!

  Wat een ontzettend goede hulp heb je trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat balen allemaal zeg!!!! Hier is het ook een drama jaar. Toch zou ik niet opgeven. (Ik heb makkelijk kletsen want mijn tuin ligt hier bij huis.) Het weer heeft natuurlijk zijn sporen achter gelaten dit jaar. Volgend jaar zal het vast beter gaan. En natuurlijk kost het veel tijd maar ja, het is ook leuk om te doen. Kijk maar naar je eigen foto's!! En natuurlijk scheelt het financieel niet zoveel als je je groente en fruit in de winkel koopt maar als het uit eigen tuin is, weet je wel wat je eet. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.
  Oeps, ik zit nu wel heel erg mijn mening door te duwen. Sorry, je moet het natuurlijk helemaal zelf weten hoor!!!
  Groetjes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  Het is zeker zonde. Ik zou net als Karin het nog een jaartje aanzien. Als ik zie wat voor ene plezier die kleine man er ook aan heeft. Ik hoor her en der dat het dit jaar niet het beste jaar was om te moestuinen.
  Als ik het zo goed lees woon je in een flat.. dan is zo`n tuintje natuurlijk wel heerlijk ookal is het niet achterthuis.
  Als de kleine handenbinder er is. Neem je die lekker mee in de wandelwagen en zet je op een schaduwplekje neer. Kan het kleintje lekker slapen cq om zich heen kijken en jullie lekker tuinieren!
  Succes met je beslissing,

  Groetjes Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, een lastige beslissing om te nemen... maar als er, zoals je al zegt, nog een kleintje bijkomt, dan lijkt het me nog moeilijker om naar je tuintje toe te gaan en alles bij te houden. Dan zou ik gewoon genieten van wat groentes en fruit in potten en bakken, daar hoef je de deur niet voor uit. En als de kleinste weer wat ouder is en je wat minder gebonden bent, kun je altijd opnieuw weer een tuintje nemen! Ze lopen tenslotte niet weg, die tuintjes, en zo voorkom je dat je jezelf schuldig gaat voelen als je het niet bij kan houden..(daar weet ik zelf alles van, ben ook ca 5 jaar gestopt vanwege de leeftijd van de kinderen, en heb nu weer sinds 2 seizoenen een heerlijke moestuin). Succes met de afweging, groetjes van Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, wat jammer zeg! Mag ik je een tip geven?
  Kijk eens in je buurt/omgeving of er een boer is die fruit / groente verkoopt? Ik weet natuurlijk niet waar je woont. Ik woon in Rotterdam en DH rijd elke vrijdag vanuit zijn werk in Utrecht langs Waddinxveen. Daar zitten twee boeren die groente en fruit verkopen en dat scheelt voor een gezin van 5 p enorm met de supermarkt.
  Nou succes in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zou het jammer voor jullie vinden. Maar ik denk dat je nu goed moet raadplegen wat vooral je manlief wilt. Hij staat er straks een hele poos alleen voor, en dat zal niet een "moeten" zijn maar zelf "willen".

  Is er geen buurman die misschien het ZO leuk vind dat hij jullie een handje kan helpen.

  Onze bramen hebben het geweldig gedaan en we hebben er dit jaar meer dan 8 kilo vanaf gehaald (gewoon in de voortuin). Wat we ermee moeten???? Ik heb geen flauw idee. Haha.

  Ellen

  P.s. Eten jullie échte roomboter??? We hebben weer 16 blikken (voor op de camping) mogen "vinden" (als je begrijpt wat ik bedoel. Als ik daar de helft van kwijt kan dan hoor ik dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oei, dat was schrikken! En dat voor al het werk dat je er in stopt!
  Ik begrijp het dilemma en kan er eerlijk gezegd geen zinnig woord over zeggen, maar met z'n allen naar de tuin, dat zal wel moeilijker worden. Dat wordt jij of je man als je allebei thuis bent, want wie let er op de kleine?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begrijp dat jullie op een flat wonen en geen tuin hebben? Anders zou je het in de achtertuin kunnen kweken.
  Tomaten schijnen vatbaar te zijn voor 'iets' waardoor ze gaan rotten, hoor van activere tuiniersters dan ik dat ze die alleen maar in een kas kunnen kweken. Ik heb met de kinderen aardappelen, pompoenen, courgettes en tomaten in potten gekweekt, dat ging allemaal goed (en de tomaten wonder boven wonder dus ook).

  Ik denk dat de tuin een lust moet blijven en geen last moet worden, als je begrijpt wat ik bedoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O wat jammer Monique.
  Volgende keer gaat het vast allemaal beter.
  Gewoon de moed er in houden. en dan lekker op je balkonnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Monique,

  Overweeg goed wat je doet,want als je tuintje weg is kan het misschien een aantal jaren duren voor je er misschien weer 1 hebt.Veel mensen gaan toch over op eigen moestuintjes omdat de groente dit jaar duurder gaat worden.Wij hebben zoals je weet een stuk in eigen tuin gereserveerd voor de moestuin,maar ook is bij ons dit jaar de oogst minimaal.Dit komt door de warmte begin van de zomer en het natte weer van de laatste tijd.Verleden jaar was de oogst wel goed.Geef de moed niet op!!
  Ik begrijp ook je dilemma met een 2de op komst.
  Hoe ga ik dat doen etc....
  Veel sterkte met het maken van je keus.
  Groetjes Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O,ja nog even iets anders.
  Zou je mij je adres willen doormailen,ik heb hier nog iets liggen voor je.
  Dit wil ik je graag toezenden!!
  Ben je mailadres kwijt,per ongelijk verwijderd.
  Dus doe het even zo,groetjes Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan me hel goed voorstellen dat je het nu flink beu bent. In en tuin moet je nu eenmaal veel tijd en energie steken. wij hebben de tuin aan huis en toen de kinderen nog heel klein waren, heb ik daar ook vrijwel geen tijd voor gehad. Pas de laatste jaren ben ik weer heel fanatiek. Tuinieren moet leuk zijn maar als het allemaal tegengaat is het gewoon niet leuk meer.
  Wat je doet moet je helemaal zelf beslissen. Even alles goed tegen elkaar afwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Monique,
  Dat is nu echt een tegenvaller. Ik wil je wel zeggen, hoe graag ik ook altijd heb willen moezen, met kleine kinderen is een tuin die niet bij je huis ligt, onbegonnen werk.IK heb het er in ieder geval nooit op gewaagd. Als je iedere dag 'even' in de tuin kunt werken (tussen het was ophangen en een voeding door bij wijze van spreken door) is het wel te doen maar als je er iedere keer speciaal voor weg moet, wordt het echt een mijl op zeven. Ik zou lekker op het balcon kweken, dan doe je ervaring op voor het groteere werk als de kinderen grotere zijn......

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat jammer van de tegenslagen. Succes met de beslissing.
  Groetjes van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 15. OOh Monique wat jammer zeg!!
  maar het is inderdaad wel heel veel werk!!
  gelukkig ook een leuk berichtje voor jou vandaag want is las dat je dat prachtige boek hebt gewonnen
  gefeliciteerd meid
  Fijne avond hoor
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Misschien kun je de tuin met iemand delen? heb je de helft van het werk volgend jaar.......

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moeilijk zeg. Aan de ene kant moet de tuin natuurlijk geen blok aan je been worden. Maar het is natuurlijk wel heel leuk en leerzaam voor je kinderen om in de tuin te werken. Kinderen worden tegenwoordig zo weinig met natuur in aanrakind gebracht.
  Ik vond het idee om de tuin te delen niet eens zo gek. Heb ik ook wel eens aan zitten denken. Een hele moestuin is teveel voor mij, maar samen met iemand die er ook verstand van heeft is wel een leuke optie.
  Succes met je beslissing.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zonder mijn broers hulp zou ik geen moestuin hebben. Ik waardeer het echt, ben er twee keer per wee in bezig. Maar voor de prijs hoef je het niet te laten, zoals ik schreef in mijn blog van 30 augustus http://opnieuwbegonnen.blogspot.com/2010/08/vijftien-kilo-spekbonen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Onze huur is goedkoper (30 euro per jaar) en onze jongste wordt deze maand 1. Ik heb er echt wel veel profijt van. Misschien kunnen we eens mailen. Ik heb denk ik wel tips qua groenten waar je lang van eet en die weinig onderhoud kosten. Ik kom er zelf ook niet vaker aan toe dan 3x per week heen te gaan. En ik maak ook in, vries in en moet iedere dag met het onverschot aan courgettes weer iets verzinnen dat niet net lijkt alsof we iedere dag hetzelfde eten :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!