First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 24 augustus 2010

Quilten, patchen of gewoon freubelen?

Terwijl ik hier stiekem zit te genieten van een helemaal voor mijzelf gekochte tompouce ;o) denk ik na over wat Daniëlle me van de week in een mailtje opmerkte. Ik vertelde haar dat ik nu eindelijk toch eens was begonnen aan het quilten. Dat ik vierkantje lapjes in vier nieuwe vierkantjes had gesneden, om deze vervolgens weer aan elkaar te naaien (hoezo, werkverschaffing?). Haar opmerking was dat het misschien dan toch geen quilten zou zijn, maar mogelijk patchwork?

Ik heb werkelijk geen idee wat ik nu precies aan het doen ben, maar dit is waar ik de laatste dagen mee bezig ben geweest:
De eerder uitgezochte lapjes
Netjes in vier gelijke vierkantjes gesneden
Deze vervolgens willekeurig rond het borduurwerk gelegd
Uit de oude doos een draadje erbij gezocht
Netjes één voor één de lapjes weer aan elkaar naaien
En langzaam aan ontstaat er een kleurrijk randje voor om mijn werkje
Maar.. hoe heet deze manier van handwerken nu precies? En doe ik het zo een beetje goed? Heb het immers nog nooit eerder gedaan, het is weer één van mijn "ik-probeer-het-zelf-wel-werkjes"..  ;o)

Ik vraag me nu alleen wel af of ik nu eerst de vierkantjes in het rond moet vastmaken en dan rond het borduurwerk naaien, of dat ik eerst de linkse en rechtse strook vast naai om vervolgens boven en onder er tussen te naaien.

Wie wil mij het laatste stukje op weg helpen? Kan ik er daarna een lapje achter zetten voor misschien een klein kussentje?

11 opmerkingen:

 1. Dit heet patchwork en het gaat heel goed.
  Doe eerst de boven en onderkant aan zetten en dan de zijkanten.
  Als je er een kussen van wil maken is het fijn om er eerst een lapje achter te zetten {misschien moet het eens gewassen worden dan blijven je draden van de stitch goed zitten}
  En dan een kussen sloopje maken.
  Veel plezier met het maken er van groetjes yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is inderdaad patchwork. (quilten is het doorstikken van de drie lagen van een quilt).

  Mis ik daar een potloodlijntje op je stofjes?!?!
  Je kunt het best met een dunne potloodlijn je malletje aangeven op de achterkant van de stof (bv. 5 x 5 cm). Zo worden al je vierkantjes even groot en weet je zeker dat als het klaar is het de gewenste maat heeft.
  O, en je mag ook best met de rijgsteek werken hoor, is zeker zo stevig en gaat een stuk sneller ;o) Wel na elke 5 steekjes een steekje 'achteruit' (een stiksteekje) doen voor de stevigheid.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Monique,
  Verwarrend allemaal he? Quilten en patchwork hoort bij elkaar en wordt vaak door elkaar gehaald. Als je de lapjes aan elkaar zet zoals jij nu aan het doen bent heet dat "patchwork" als je er vervolgens een "quilt" van wilt maken neem je de patchwork "top", een tussenlaag (bijv. fiberfill, wol of katoen) en een onderkant "backing" genoemd = achterkant van je quilt. Deze 3 lagen worden aan elkaar gezet door "quilten"! Van die kleine steekjes door alle 3 de lagen heen ( cursus aanbevolen ;-)) nou en dan zijn er ook nog wat "ongeschreven" regels met het patchen, wat jij nu aan het doen bent. Om een mooi effect te krijgen moet je letten op contrast tussen licht en donker, en een middenkleur. En dan ook nog op verschil tussen de motieven, grote bloem, kleine bloem, effen. Dit "moet" elkaar allemaal afwisselen of in ballans zijn. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze regels aan je laars te lappen. Nou tot zover mijn beperkte kennis ( 2 jaar in quiltwinkel gewerkt). Ik ken trouwens een hele goede quilt juf die jij ook kent, Jantine.

  Maar het allerbelangrijkste blijft.......dat je er plezier in hebt!
  Ik vind je resultaat echt heel leuk.

  Lieve groet, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow leuk zeg!! noem t maar een probeersel maar wat jij maakt vind ik een heel mooi probeersel. ben nu al benieuwd wat er nog gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed van je!!! Dit is inderdaad patchwork, het wordt vast heel mooi! Ik zou eerst bijv. de zijkanten aan je middenlapje zetten (of je onder- en bovenkant, net wat jezelf wilt) en daarna de andere repen stof er aan vast zetten.

  Succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Monique, best wel verwarrend hè, al die vaktermen. Je bent al door heel wat mensen op weg geholpen.

  Het handigst is inderdaad om met mallen te werken en dan 0,5 cm naad of 1/4 inch (dit laatste is vaak de breedte van je naaivoetje op de machine). Het is een beetje ingewikkeld om hier uit te leggen hoe je een malletje maakt.

  Zelf vind ik de boeken van Karin Pieterse erg verhelderend. Misschien dat er een boek van haar in de bieb te vinden is. Als je het eenmaal hebt gezien is het eigenlijk heel eenvoudig.

  Je legt de stofjes op elkaar en naait alleen van begin tot eind van de binnenmaat. Dus niet de naden helemaal aan elkaar vastzetten. De manier van Ellen is ook zoals ik het ongeveer doe.

  Ik heb net even op internet gezocht maar niet zo snel gevonden wat ik bedoelde. Ik kijk nog even verder. Misschien dat je op de startpagina van quilten ook verder kunt komen.

  Veel succes met dit project. Het wordt vast heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grrr... het controlewoord niet goed ingevuld en het hele bericht weg...

  Nieuwe poging....

  Op "quilten.startpagina.nl" staat in de linkerkolom ergens een kopje "patchwork beginners". Daar vond ik deze link http://www.victorianaquiltdesigns.net/AppliqueHandPiecing.htm

  Hier kun je veel vinden over patchwork voor beginners.
  http://www.roserushbrooke.com/how-to-hand-piece-1.html heb je denk ik voor dit moment even genoeg...

  Succes!

  Maar aan deze link

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga geen antwoord meer geven op je vraag, dat heb je al gehad! Maar de kleuren en het werkje zien er leuk uit, ga zo door!
  eerst rechts en links vastnaaien, daarna boven en onder aan borduurwerk plus lapjes links en rechts...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie creatie! Het wordt vast een heel mooi kussen! Succes,
  Groet, Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Enkel nog zeggen dat het een schitterend eerste quiltje gaat worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk knip dingetje, waar haal je dat vandaan, gewoon bij pipoo's ofzo? :) vet handig
  Liefs, Juul-gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!