First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 14 juli 2010

Tuinnieuws

Het gaat redelijk in onze moestuin. Vorig jaar hebben we ons ziek kunnen eten aan onder andere de bonen en kroten (bieten), maar dit jaar mag ik blij zijn als ik überhaupt één klein maaltje bonen bij elkaar kan schrapen.

Wat het dit jaar wel ontzettend goed doet zijn de bramen (gewoon lekker z'n gang laten gaan en wild laten groeien), de gekregen tomaten (onze eigen plantjes hebben het dit jaar ook niet overleefd) en de druiven. Langzaam aan komen nu ook de zelf gedroogde, bewaarde en gezaaide pompoenpitten boven water en hebben we als het goed is straks een aardig veldje zonnebloemen, aardappelen en wat maïs. Maar om nu te zeggen dat we dit jaar een goede oogst hebben?

Het werken in en het eten van de tuin doet me wel eens terug denken aan de tijden dat mensen werkelijk afhankelijk waren (of misschien nu nog zijn) van de eigen oogst. Dan zouden we in deze omstandigheden nu toch echt de komende winter op een houtje moeten bijten... De vriezer met onze verse wintervoorraad is nog lang niet gevuld!

Ik hoop van harte dat ik uit ons gekregen kolenveld nog wat kolen kan redden, zodat ik die (op welke manier dan ook) nog kan verwerken om er de wintertijden mee door te kunnen komen.


Gelukkig heb ik vanmiddag wél een paar doperwten van de struikjes kunnen trekken. Op internet ga ik even struinen naar de beste bewaarmanier, want voor vanavond staan er al gestoomde groenten met kalkoenspiezen op het menu.

Gaat het bij jullie allemaal wel naar wens in de (moes)tuin?

16 opmerkingen:

 1. Hoi Monique, die moestuin ook... we hebben een kleintje hoor, gister zag ik de prachtige broccoli: IN BLOEI haha Te laat!

  Vorige jaar hadden we ook heel veel doperwten, die zijn me daar lekker he.

  De aardappelen maar koesteren dan ;)

  Veel succes verder..

  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, ik heb net een blogje geplaatst met foto's van onze druif. Ook die heeft 2 echt trosjes, gaaf. Die van jullie lijken wat dikker, maar onze druif staat niet op het zuiden.
  En ook onze bramen doen het voor het eerste jaar heel goed. De plant staat er pas voor het tweede jaar. En nu zitten er massa's aan. Nog even en dan hebben wij ijs met eigen bramen. Jummie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De rode bessen zijn nu allemaal geplukt, morgen pluk ik stekelbessen, de rabarber staat wat te verdrogen, de pompoen breidt zijn gebied uit en er staan bloemen in, de maïs groeit, de rode kool groeit, de aardbeienplantjes zijn uitgedroogd, de munt ziet zwart,...

  Weinig succes, maar mijn vader dat is nogal een wildebras: hij maaide gewoon de Oost-Indische Kers! (Gelukkig zag ik vandaag dat ie er weer door kwam, dus ik hoop toch nog op een oogst dit seizoen!) Gisteren trok ie ook de zonnebloemen uit... :-(

  Ach ja. Volgend jaar beter! ;-)

  En morgen ga ik naar de post! Nu ligt dat hier al een hele week ingepakt... :-s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar kan ik nou net weer niet over meepraten helaas. Maar je hebt wel gelijk. Wees maar dankbaar dat je er niet afhankelijk van bent.
  Toch leuk dat ik het gezien heb, nu zie ik je lopen door de tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi, mijn moespotje tomaten draagt maar liefst 3 tomaatjes ter grootte van een knikker en dan nog niet eens een hele grote!!! Maar, wie het kleine niet eert enz. hihi! Mooie avond en succes met het doperwtenreceptzoeken!! Liefs, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk om te lezen Monique. Ik verheug me ook zo op mijn moestuintje bij ons nieuwe huis, mijn handen jeuken om ermee te beginnen!
  En frambozen... als we vrijdag thuiskomen kunnen we die mischien eten uit onze (oude) tuin.

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier gaat het redelijk, ondanks het koude voorjaar en alle droogte. Maar ja, zo gaat dat nou eenmaal met een moestuin: wat het dit jaar geweldig doet, valt volgend jaar misschien weer tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jammer dat het dit jaar niet veel opleverd.
  Maar volgens mij is werken in de tuin ook al gezond, en dan spaar je in ieder geval de sportschool uit.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb geen moestuin, maar wel een gewone tuin met plantjes en bomen. Afgezien van de horeds en hordes mieren valt het mee, planten doen het prima ondanks de droogte. Hier en daar wat aangevreten blad, maar bern tevreden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De doperwten moet je in een bakje in de koelkast bewaren.Bij ons is het ook weinig dit zomerseizoen,veels te warm.....We hebben 2 x peultjes kunnen eten en door de warmte is de rest uitgedroogt/te dik geworden.Doperwten ook maar voor 2x, gisteren 1x van gegeten en 1 bakje ingevroren.
  Boontjes zijn nog aan het groeien,sla is op 2 kroppen na allemaal doorgeschoten(goed voor de konijnen)Bloemkool ook doorgeschoten,broccoli, dat houden we goed in de gaten,wel zijn er een paar plantjes niet gegroeit.Worteltjes willen niet echt groeien door de warmte.We sproeien echt elke avond,dus we vergeten de groentes geen water te geven.Aardbeien hebben we dit jaar helaas niet,dit is onze eigen schuld omdat we mijn zus alle nieuwe scheuten van verleden jaar hebben gegeven en de oude planten zelf hebben laten staan.Dus dit jaar moeten we de nieuwe scheuten planten en de oude eruit.Het ergste vindt ik nog dat mijn zus de plantjes helemaal niet heeft geplant,maar alles in de container heeft gegooid.Lekker dankbaar he?Verleden jaar hadden wij echt kilo´s aardbeien,dat het gewoon te veel was!!De komkommer en tomatenplanten in de kas gaan goed.Nu maar hopen dat ze niet ineens ook het loodje gaan leggen.Verder hangen er aan de appelstruik 11 appels(verleden jaar 4).
  De bramenstruik gaat goed,net als de druif, zwarte bes,rode bes,aalbes en bramen.Net als verleden jaar groeit er in de mesthoop een aardappelplant,verleden jaar hadden we daar toch een paar kilo aardappels van.Dit is voortgekomen uit een aardappel die verrot was.Verleden jaar hadden we ook een zonnebloem in de mesthoop,die kwam voort uit een boterham met zonnebloempitten die beschimmeld was.Normaal zitten daar nog wel vogeltjes van te eten,maar deze boterham hadden ze laten liggen.Nog geen zonnebloem gezien dit jaar.Gisteren op de oude plaats van de peultjes en doperwten,5 nieuwe rijtjes gezet,4 rijen prinsessenbonen en 1 rij wortels.
  Nee,dit jaar is het geen goede oogst.Verleden jaar had ik allemaal bakjes van bv.ijs,chinees etc.vol in de vriezer.
  Ook bij boeren gaat het slecht door de warmte,dus de groente gaat duur worden!!!
  Groetjes Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ mammalien

  Heb je last van slakken?
  Je schreef last van aangevreten blad.
  Groetjes Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk om te lezen Monique, ik verheug me ook al op mijn moestuin bij het nieuwe huis, mijn handen jeuken!

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Monique,

  Elke keer weer heerlijk om een stukje van je te lezen! In onze moestuin gaan de bietjes, wortels, spruitkool en prei wel goed, maar de bonen ook niet. Verder heb ik nog eetbare bloemen erin staan, waar manlief bijvoorbaat al van griezelt!
  De andijvie komt ook aardig goed op, maar de sla niet. Misschien was het zaad te oud?
  Groetjes Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Monique ,

  Bij ons gaat het ook redelijk de capucijners op mijn tuin waren aangevreten toen heb ik een bak met capucijners plantjes bij de schutting gezet en daar hebben we nog 1 maaltje van gekregen in mijn kasje gaat op dit moment de Tiny Tom tomaatjes goed en de zoete punt paprika .
  De minikomkommer bloeide mooi maar alle vruchtjes eraf gevallen dus we zien wel ,Heetlijk om te zien hoe alles groeid en bloeit.

  Groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 15. nou de courgette groeit zooooo dat hij de halve groentetuin nodig heeft. en de tomaten gaan super!!!!!dat wordt uitdelen want t zijn er veel te veelom zelf op te krijgen.. nu moeten ze alleen nog rood worden.De aardbeien deden het helaas amper. de broccoli groeit goed maar heb geen idee hoe en wat . t is de eerste keer dat ik die heb geplant. de bonen gaat ook goed maar t zijn maar twee plantjes daar kan je geen ,maaltijd mee maken hahaha. Ach t is t eerste jaar dat we hier wonen. volgend jaar zullen we beter plannen...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. IK heb een balkonmoestuintje (wat een woord zeg, leuk voor galgje). De komkommertjes (2 soorten) doen het goed. De aardbeien (1 plant van AH) doet het goed. De zomerwortelen zien er goed uit, het groen dan. Hoe de wortelen er zelf uitzien, dat zie ik pas als ik ze er uit ga trekken. Dat zal niet veel zijn, want ik heb ze te dicht op elkaar gezaaid. Mijn ene rabarber (1 plant) gaat super. De braam (2 stuks) groeit goed, maar ik heb nog geen braam gezien. Kruiden gaan hier goed. Ik heb nieuwe oogst korianderzaad (straks even wegen hoeveel zaad ik geoogst heb). Verder basilicum, bieslook, maggiplant, citroenmelisse, dropplant, oregano, pepermuntplantjes, salie, rozemarijn, tijm. Deze groeien als kool. Mijn tomatenplanten groeien enorm de lucht in. Ze zijn niet te stoppen. Ik ga straks ook even radicaal de toppen afknippen, want ik wil tomaten hebben en niet alleen groen. De artisjok (4 stuks) is niets geworden en de framboos (2 stuks) die had ik verzopen. Eentje heeft het gelukkig gered en de ander is dood. Nog geen vruchten gezien. En voor de gezelligheid had ik ook nog 2 bakken met ijsbloemetjes. Een balkonmoestuintje levert natuurlijk geen grote oogst, maar het is wel leuk om te doen. ;) Ik probeer al langer mijn man zover te krijgen om een echt volkstuintje te nemen, maar hij wil het nog steeds niet. :(

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!