First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 21 juli 2010

Mijn hergebruik

Een tijd terug alweer plaatste ik een bericht over hergebruik van ijsstokjes en closetrolletjes. Hier kreeg ik onder de reacties ook een aantal vragen over: wat we nog al meer recyclen?

Vandaag laat ik aan de hand van de gekregen appeltjes zien wat wij o.a. doen met onze botervlootjes. Maar eerst een foto-impressie van Mama's favoriete zelfmaakrecept: appelmoes!

Om te beginnen natuurlijk de appeltjes. Ik heb om te beginnen een kilo geschild en in partjes in de pan gedaan.


Vervolgens met een laagje water lekker een twintig minuutjes laten pruttelen.


Met de staafmixer pureer ik de grove stukken tot moes.


Daarna strooi ik de suiker er over en roer het goed door.


Tot slot nog even wat kaneel erbij en we hebben weer een overheerlijk bijgerecht klaar.


Om de appelmoes goed te bewaren pak ik onze opgespaarde botervlootjes en schep in elk doosje vier flinke juslepels moes. Goed laten afkoelen en met een etiketje gaan ze zo de vriezer in.


Eerder deze week gingen op dezelfde manier de erwten, bonen en peulen al de vriezer in, maar ook groentensoep of gehaktballetjes worden op deze manier bewaard. En als straks mijn tomaten rijp zijn, zal er weer heel wat vers gemaakte tomatensoep in de bakjes verdwijnen.


Te klein zeg je? Nee hoor, zo'n klein vlootje tomatensoep is precies genoeg voor één persoon. Ideaal dus voor een warme hap tussen de middag bij de boterham.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer recycle-tips. Ik zal ze eens wat specifieker in de gaten houden, zodat ik jullie er ook van op de hoogte kan stellen. Hebben jullie eigenlijk zelf ook van die heerlijke recycle-tips? Ik zou ze graag eens voor iedereen bij elkaar willen zetten. Ben benieuwd! 

16 opmerkingen:

 1. hoi

  Dit doe ik ook al jaren met de boterkuipjes.
  Echt ideaal.
  Jam potjes en klikklak deksel potjes worden hergebruikt vor de inmaak voor bv. bietjes in het zuur, Jam ,chutney ,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Monique,
  Hoe kan ik je prive mailen , zonder iedereen van onze email adressen op de hoogte te houden ?

  lexje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Kamiel and Odille: dat is dus de reden waarom ik alle tips en trucks wel eens bij elkaar zou willen zetten ;o)

  @ Lexje: helemaal rechts onderin bij mijn copyright vind je hiervoor een link.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat hergebruik van jou is veeeel te lekkerrrr!!!!
  krijg accuut zin in appelmoes!!
  zalig hé
  Bij mij gaat het fruit niet zo snel als andere jaren het zal me benieuwen in augustus!!
  Fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Botervlootjes zijn me echt te klein hoor, ik gebruik wel ijsdozen (van 1 of 2,5 l).
  Recycleren in de naai-sfeer : in lege glazen parfum of eau de toilette staaltjes verzamel ik m'n naalden en spelden (zie hier : http://picasaweb.google.be/sommeke2002/Allerlei#5105023547110875906) en in het "zakje" zit een half WC-rolletje.
  Hmmm .... en ik heb vandaag een popcorn-emmertje omgetoverd in iets bruikbaars. Telt dat ook? Blog er eerstdaags wel over!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog nooit gemaakt, maar t lijkt me heerlijk, zelf gemaakte appelmoes..

  Wie weet ;)

  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Yvonne: en óf dat re-use is! ;o)

  @ Sonja: moet je gewoon eens doen joh. Niet eens al te veel werk, maar erg lekker! Vooral in de herfst is het een héérlijk binnenwerkje met dankbaar resultaat ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,
  Ik volg je al superlang en heb nog nooit gereageerd, maar (schaam..bloos..) hoeveel suiker moet er in een kilo appelmoes??Ik ga het ook proberen.
  Gr. Yvonne.
  p.s. en welk soort appels?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. botervlootjes zijn hier ook te klein maar ijsdozen krijgen hier ook een tweede leven.
  Ik heb geleerd dat je appelmoes beter zoet als hij koud is dan heb je minder suiker nodig.
  gr Kronova

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben ook al botervlootjes aan het sparen. En plastic bakjes van de druiven bewaar ik ook om straks zaaigoed in te zaaien. Met de deksel erop heb je een klein mini-kasje.
  Verder probeer ik geen aluminium-folie meer te gebruiken om voedsel af te dekken maar hergebruik ik hier schone plastic boodschappen-tasjes voor (het komt toch nog steeds voor dat ik net geen boodschappen-tas bij me heb in de stad).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat maatje botervloot is me net iets te klein, dat doe ik dus nooit. Wel worden potten gebruikt voor bv. de pluggen en schroeven. Kleine medicijnpotjes zijn handig voor kleine kraaltjes en pailetten.
  Ik zie op de foto een heleboel suiker worden toegevoegd bij de appelmoes. Ik maak appelmoes met één zakje vanillesuiker voor een hele pan. (Manlief heeft suikerziekte maar suiker is ook bijzonder slecht voor de tanden, juist ook voor de kinderen - om niet te wennen aan teveel zoetigheid.) Verder laat ik de smaak van de appels het werk doen - geen andere toevoegingen meer.
  Staafmixer gebruik ik ook niet - bij mij is het meer appelcompote denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. lekker he zelfgemaakte appelmoes.
  Ik gebruik net als lenteroos geen staafmixer maar druk de appels alleen met een houten lepel wat fijn. Ook hier de puur natuur variant dus zonder suiker. Appels zijn van nature zoet genoeg. Mocht het toch een keer een zure lading zijn, dan doe ik er een scheutje diksap bij. Misschien een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Desiree en Lenteroos: volgende keer zal ik het ook eens op die manier proberen. Elke keer kreeg ik bij het maken er van toch ongemerkt een naar gevoel dat er zo veel suiker in ging. Dank jullie wel voor de tip!

  @ Yvonne: voor een kilo appels gebruik ik 10 dl water en 125 gram (riet)suiker. Aan het eind nog ongeveer een theelepel kaneel en je hebt hoe wij het momenteel hier maken en eten.
  Lees ook even de tips van Lenteroos en Desiree: zij gebruiken namelijk geen suiker. Beter voor het lichaam hé? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. erg lekker hoor. ik ga ook maar eens boterdozen sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Boterdoosjes zijn ook erg handig om eigengemaakte tomatensaus (voor over die pasta) in in te vriezen. Die saus krijg je dus nooit uit je bakjes gewassen, maar als je er boterbakjes voor gebruikt, dan maakt dat niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!