First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zondag 2 mei 2010

Checking! ;o)

We produceren een hoop afval. Niet alleen hier in Nederland, maar wereldwijd. Zonder dat we er bij stil staan of er erg in hebben, maken we per dag meer en meer gebruik van allerlei wegwerpartikelen. We vervuilen simpelweg onze eigen leefomgeving!

Het mooiste aan dit probleem vind ik wel dat wij er zelf voor kunnen zorgen dat die afvalberg minder wordt. Maar hoe?

Planet Green heeft 25 tips en ideëen op hun site gezet over het minimaliseren van onze persoonlijke afvalberg. Als je ze door neemt, zul je zien dat je inderdaad ongemerkt voor wegwerpartikelen hebt gekozen, terwijl er goede alternatieven te verkrijgen zijn. Zo ook wij hoor! Maar stel dat we eens proberen deze alternatieven door te voeren. Zal dat niet al een eerste stap in de goede richting zijn?

Ik heb hier een aantal van de 25 punten voor je vertaald en zal direct eens checken of wij al zo lekker "green" bezig zijn. Wat jij?

Verspillingen waar je zeker zonder kunt:

* Wegwerp (poets)doekjes check wij gebruiken microfiberdoekjes die kunnen worden gewassen
* Papieren handdoeken check bij ons hangt er in de keuken gewoon een stoffen hand- en theedoek
* Wegwerp pennen woops een aandachtspuntje voor ons: koop een goede duurzame pen waar je alleen de inkt van hoeft te vervangen
* Papier of plastic wegwerpborden check gebruiken we werkelijk nooit. Met een (kinder) verjaardag komen onze favo IKEA bordjes te voorschijn
* Plastic bestek check volgens mij hebben we dat nog nooit in huis gehaald
* Wegwerp scheerapparaten check wij investeerden al járen terug in een scheerappaat
* Verpakte groenten en fruit check simpelweg nergens voor nodig. Meestal doe ik het direct los in mijn boodschappenmand


* Sap in plastic kannen woops en check wij kopen pakken sap, maar nog niet altijd zonder plastic schenktuitje. Ook de vers geperste sinaasappel mag wel weer wat vaker op het menu
* Electrische puntenslijpers check euhhh.. super onzin product!
* Wegwerp luiers woops en check gelukkig zitten we tegenwoordig in de onderbroeken-periode  ;o)
* Plastic of papieren boodschappentasjes check I lóve mijn rieten mand en de twee bij de Lidl gekochte linnen tassen
* Flessenwater check wij drinken kraanwater, maar gaan misschien ooit nog eens investeren in een waterfilter
* Batterijen check oplaadbaar!
* Electrische blikopeners check electrische wát? Gratis krachttraining!  ;o)
* Per stuk verpakte pudding- of yoghurtbekertjes check we kopen nu nog yoghurt in pak, maar gaan mogelijk binnenkort op de glazen fles over
* Plastic bekertjes check tja... IKEA weer hé? * Wegwerp tafelkleden check morsen is nu eenmaal realiteit; bij ons gaat het dan gewoon mee in de was
* Antibacteriële doekjes check wij gebruiken het niet, maar als het moet, gebruik dan handgel
* Papieren zakdoekjes woops en check de oude vertrouwde zakdoek werkt voor de volwassenen nog steeds prima. Toch hebben we nog papieren zakdoekjes voor de kids. Aandachtspuntje?
* Papieren facturering check bij een hoop bedrijven zijn wij al overgeschaled e-facturatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je bankafschrift, creditcard rekening, energierekening, etc.

Nou? Ik denk dat wij -op een paar aandachtspuntjes na- de test wel aardig doorstaan hebben. How about you?  ;o)

11 opmerkingen:

 1. Bij mij zitten er zeker ook wel aandachtspuntjes bij hoor!!

  Fijne week Monique !

  Lieve groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Monique haha dat klopt hoor, nummer 40 stond in Hellevoetsluis!! Wat een grap.. dat je het herkende :)) en zo gevonden hebt op het wereld wijde web hihi.

  Ik ga je volgen hoor.. al die groene tips kan ik zeker goed gebruiken..

  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je de tips voor ons vertaald hebt!
  Ik kan helaas niet overal 'check' neerzetten, er zitten nog een aantal 'woops' tussen bij ons..

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. aankoop kippen eten het keukenafval op en je krijgt er lekkere eitjes voor in de plaats, koop drnk in glazen flessen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We doen ons best. 'k Ga de electrische puntenslijper (wel met oplaadbare batterijen) echt niet weggooien. Was zo makkelijk toen de kids constant met puntloze potloden in de weer waren. En papieren zakdoekjes zijn hier ook nog in...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Check, check, check, enz, ouderwets huishouden he hihi! Papieren handdoeken, wist niet eens dat dat ook al bestond! Jaaaaaaren geleden kwam er nog eens papieren ondergoed in de mode: roze of blauwe bloemetjes slipjes met een ongenadig strak elastiekje, gruwelijk!!! Maar ja, moeders wil was wet en hup het zat in mijn koffer voor ik er erg in had!! Nee, ik ga voor stof, stof en nog eens stof, maar dat wist je al hihi! Mooie dag, groeten, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijna alles check! Op de wegwerp pennen na. Alhoewel we wel een mooie vulpen hebben liggen trouwens.
  En wegwerp scheermesjes, tja, ik heb wel een oerdegelijk scheermes, alleen het mesje zelf gaat bij het afval. Maar staal wordt wel weer vaak teruggewonnen uit afval. Dus dat valt wel mee.

  Netjes dat je zoveel kan afchecken, goed bezig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede lijst, maar die groentes: weeg je die dan allemaal afzonderlijk af? Als je nou een boel wortels wilt, doe je daar dan afzonderlijk een prijssticker op?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met dit soort lijstjes heb ik altijd zoiets van "doe ik allemaal al". Ook hier weer, alleen de kinderen moesten toen ze nog in de luiers zaten (inmiddels al weer een jaar of 8 terug) jammer genoeg wel wegwerp om, was heel dapper begonnen met katoen en heb nog nooit zo'n luieruitslag gezien, ondanks 30x verschonen op een dag, sudocreme en andere huismiddeltjes.
  In je vertaling heb je weggelaten dat je volgens de originele site wel papieren zakdoekjes mag gebruiken als je heel erg verkouden bent, dat is bij mij dan ook de enige keer dat ik überhaupt zakdoekjes gebruik en die zijn dan ook van papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Madammeke Ongeduld: wat zouden we graag die kippen hebben, maar op een balkonnetje?

  @ Vlijtig Liesje: Nee hoor, gewoon van alles bij elkaar. Meestal ga ik naar een groentenboer of de markt en daar liggen gelukkig bijna alle groenten en fruit nog onverpakt.

  @ Margeeth: vandaar dat ik ook zei: een aantal tips. De lijst is al zo lang ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We doen ook ons best Monique...maar met twee pubers er bij is het wel effe pushen af en toe. Zo heb ik dus gewoon katoenen zakdoekjes in de tissuehouder (van rotan overigens) gedaan. Net zo opgevouwen als de papieren tissues. Met als gevolg dat de hele kamer vol ligt met zakdoekjes waar één keer in is gesnoten... Hmm, ik zal er nog wat meer INSTRUCTIES bij moeten geven...
  Het is best moeilijk, zo niet onmogelijk om van die pakken drinken af te komen. Hier gaan er toch wel één à anderhalf pak per dag doorheen. Maar wat is het alternatief? We drinken al liters kruidenthee maar ja, met 4 kids is het toch moeilijk hoor. Ook de portomonee moet in de gaten gehouden worden nietwaar? Maar we blijven doorgaan en vinden hier en daar wel heel goede ideeen! Overigens, vandaag zul je het boek wel ontvangen, lekker lezen!
  Groetjes mama lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!