First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 8 mei 2010

NIM ~ Dag 1

Op de eerste dag van mijn No Impact Man-gelees, ben ik inmiddels op de 70e pagina beland en zijn onze ogen al op vele manieren geopend. Ik zal je eens een verslagje doen van onze eerste ontdekkingen:

Het begon gister vroeg in de avond. Zoon lag op bed, papa ging achter de pc en mama begon met lezen. Na een half uurtje maakte papa een kopje thee en kreeg mama er een chocolaatje bij. Ik verwijderde het cellofaantje, daarna het papiertje en snoepte van het bonbonnetje. Mjammie!


Maar waarom zitten die lekkere caloriënbommetje eigenlijk per stuk verpakt, kan dat niet anders? Bij de bonbonnerie zijn ze wel zonder velletje... en ook chocolaatjes van de supermarkt zitten met zijn allen in hetzelfde jasje. Al zouden dan die luxe bnbons weer beter zijn, want die zitten in een kartonnetje verpakt... Afin... het eerste euvel was gevonden...

Na later op bed verder te hebben gelezen (met voor notities een kladblok en potlood er naast) werd ik vanmorgen wakker en begon aan ons ochtendritueel. Ik ging naar het toilet (oh yeh! my "happy" period started!), zette de ketel op het vuur en begon aan de beschuitjes. Al smerend dacht ik na over wat ik gister had gelezen, pakte voor de beschuitjes (plastic en kartonnen verpakking) de boter (plastic verpakking), nam wat kaas (plastic verpakking), smeerde wat appelstroop (plastic deksel op kartonnetje) en strooide wat vruchtenhagel (gelukkig... alleen maar karton). Dat begon al goed! Laat ik maar snel een pot thee klaar maken, dan kunnen we het er eens rustig over hebben.

Ik pakte het (kartonnen) doosje met theezakjes (papier) en besloot dat ik vanaf nu toch écht maar weer over moet op het kopen van losse thee. Wat een lekker begin van de dag!  ;o)

Gister op de dag had ik nog besloten dat ik vandaag weer even langs de breiwinkel zou gaan om een groen bolletje wol te halen. Ik had op internet bij Rachel een leuk (en iets makkelijker te maken) patroon gevonden van een (winterse) muts. Als ik er nu mee begin, moet ik zéker voor de eerste koudagen klaar zijn. Niet?  ;o)

Ik stap de deur uit, pak de lift die staat te wachten en loop naar de schuur. Ondanks dat het er dreigend uit ziet, pak ik de fiets. No Impact hé?  ;o)

Eigenlijk geniet ik gewoon heerlijk, zo even alleen op de fiets. Ik parkeer mijn gezonde alternatief naast de winkel en zoek een leuk wolletje uit. Als de eigenaresse mijn aankopen in een tasje wil doen, vertel ik haar dat dat niet hoeft. "Ik heb gister een boek binnen gekregen..." en we babbelen er even over verder. Na een vriendelijke groet gooi ik de bolletjes los in mijn fietsmand en steek de naalden los in mijn tas.


Eenmaal thuis staat de lift weer op me te wachten, maar net op tijd bedenk ik me dat trappen lopen niet alleen beter voor me is, het spaart volgens Colin ook weer het milieu. Het zijn de kleine dingen!  ;o)

Man- en zoonlief zijn momenteel lopend naar de winkels voor drie (moederdag) cadeautjes, namen van thuis een tasje mee en gooiden onderweg het glas in de glasbak. Dag 1 van onze No Impact Man beleving is een feit. Zou het boek van Colin Beavan onze manier van leven ook (eindelijk) gaan veranderen?

14 opmerkingen:

 1. Hoi Monique, succes met de NIM-beleving. Ik zal ook nog eens extra op gaan letten. Het kan altijd beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow goed hoor! En nu volhouden!! Het is tegenwoordig ook echt niet meer normaal geloof ik al die verpakkingen en overal maar tasjes...
  maar ja soms..als het echt even niet uitkomt...pak ik toch ook gewoon een plastic tasje aan..maar ik ga er nog beter op proberen te letten!
  nog een fijn weekend, lieve groet Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog even en je durft niets meer spontaan iets te kopen. Maar het gebruik van plastic in de winkels is werkelijk uit de hand gelopen. Trouwens nog een tip: koop geen A-merken. Dat belast ook veel te veel het milieu enz.. Onbekende merken zijn soms beter en vaak net zo goed.

  Hoe ver ben je al met je sokken? Wat ga je nu het eerst doen: sokken of een muts? En een beetje dubbel hoor en met een knipoog, maar in de lijn van het bovenstaande. Had je nu niet eerst netjes je sokken moeten breien en dan pas wol kopen voor de muts?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent echt goed bezig Moniqueje!!
  liefs van Caatje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Dorothé & Erna: het is ook werkelijk niet makkelijk, als je er écht over na gaat denken. Maar naar mijn idee worden wij er hier thuis nu wel bewust van en gaan met iets meer aandacht onze boodschappen doen.

  @ Renske: Ik zou inderdaad het liefst met de sokken gaan beginnen, maar aangezien ik nu mijn twee mannen continu heb? Nee... dan eerst maar een íets makkelijker project uitproberen. Zelfs deze is voor mij een hele uitdaging! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig, goed om af an toe over na te denken en erbij stil te staan. Zo las ik pas iemand die alleen kaarten zonder envelop versuurde omdat de envelop weer een boom kost...
  Tasjes heb ik ook altijd bij me en ik probeer ze te gebruiken...lieve groetjes en ben benieuwd wat er nog meer gaat komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toevallig vertelde ik jouw blogverhaal aan mijn DH vandaag en wij hebben eens goed nagedacht, nou, je kunt wel aan het denken blijven, maar wanneer je eenmaal met je neus in de goede richting staat, wordt het steeds makkelijker! Al begint iedereen maar met de boodschappentas toch?! Mooi weekend verder, groeten, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Monique,

  Dank je. Ik vind het heel erg leuk dat je mijn link op je site zet. Als je eens een recept maakt, laat het dan s.v.p. weten wat je er van vindt. ;)

  Nog even over de muts. Mooie kleur wol trouwens. Ik snap het dat je iets makkelijker wilt breien met 2 mannen thuis. Alleen lijkt me een muts breien ook ingewikkeld (lees je hoofd er bij houden). Ik zou dan eerder een trui of een sjaal breien. ;)

  Even terug naar het onderwerp van je blog van vandaag. Sinds we verplicht zijn om plastic apart in te leveren, merken we (mijn man en ik) dat er wel heel veel plastic afval is. Opmerkelijk gewoon en eigenlijk belachelijk dat supermarkten niet gedwongen worden om het plastic gebruik te verminderen. Begin bij de bron, lijkt me. Zeg ik even simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Renske: Helemaal mee eens!

  Wij moeten ons afval steeds meer en meer gaan verzamelen en scheiden. Waarom wordt er bij de producent niet eens een boete opgelegd of iets dergelijks? Het is toch werkelijk van de zotte dat wij bij bepaalde supermaktketens geen enkele onverpakte groente of fruit kunnen kopen?

  Maar daar moet ik me maar niet al te druk over maken. Eerst maar eens stapje voor stapje het boek doornemen en zien wat we er voor nu zelf aan kunnen doen.

  Ik hou jullie op de hoogte! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk Monique dat je zo geinspireerd bent door het boek. Ik heb een leuk boek kado gekregen dat heet"De Low impact man'". Dit is een boek van een Belg Steven Vromman. Hij heeft ook een eigen site. Hij heeft zijn voetafdruk verkleint er daar een heel leuk praktisch boek overgeschreven. Ik vind het een heel leuk boek..
  gr. mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Monique, ik had er nog nooit van gehoord..NIM ook bij je vorige blogje dacht ik nog: wat zou het toch zijn. Now I get it ;)) Inderdaad nu je ook plastic moet/mag verzamelen zie je pas hoeveel er in plastic verpakt zit..
  Blijf je volgen hoor, ben benieuwd!

  Fijne moederdag!

  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha ja, het boek begint al invloed op je te krijgen. Apart he, dat je ineens een stuk bewuster naar alles kijkt? Nu is het de kunst om een evenwicht te vinden, succes daarmee!

  Trouwens, ik kreeg pas een idee van de 'verpakkingswaanzin' toen ik in een supermarkt stond, bij de verse groente en fruit afdeling. Een zee van plastic, alles zat verpakt. Ongelooflijk. Ik voelde me er erg ongemakkelijk bij. Zoiets gaat vast nog wel vaker voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Monique, Het wordt nog erger ;-). Chocolade komt niet uit de buurt en is dus 'verboden' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Grote kans dat de appelstroop in een plastic pot zit met het karton er omheen. Je kunt het karton er dan afhalen en karton en plastic na gebruik apart recyclen (papier- en plasticbak). Dit werkt trouwens ook bij sommige kaaspapieren, plastic is er af te trekken en dan kun je het papier dus in de papierbak doen en het plastic in de plasticbak, ipv samen in de vuilnisbak.
  (en ja, helemaal geen verpakkingsmateriaal is natuurlijk nog beter, maar ja, dat is bijna onmogelijk als je normaal wilt leven).

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!