First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zondag 30 mei 2010

Klikkerdeklik

Eigenlijk geen idee meer hoe ik bij haar terecht kwam (héérlijk dat af en toe gedachtenloos en informatie slurpend doorklikken van site naar site ;o) maar wéér kwam ik op een no-tv-blogster uit. Dit keer las ik bij Carmen van Life Blessons een stukje over het niet hebben van een televisie. How nice!

Het doet me er aan herinneren dat wij hier nog steeds een televisie op de kast hebben staan, maar dagelijks aan gaat het gelukkig niet meer. De avonden dat we samen een glaasje wijn drinken of een spelletje doen komen de laatste tijd steeds vaker voor. En als de tv dan toch een keer de (over het algemeen) drukke beelden en beschuldigende reclames door de woonkamer slingert, tik ik lekker met mijn pennen tegen elkaar en probeer er ondertussen maar het beste van te maken.

Maar wat ik me zo na het lezen van dat stukje ineens eens afvroeg: hebben jullie eigenlijk één of meer televisies in huis? En op welke manier krijgen jullie die overvloed aan beelden binnen?

Wij hebben (dat dan gelukkig weer wel) naar mijn idee de goedkoopste manier van televisie kijken (Digitenne van KPN) met daarbij een minimaal aanbod aan zenders. De in bijna elk huishouden aanwezige vaste kabel hebben we (eerlijk is eerlijk... het had wat voet in aarde) de deur uit gedaan.

Ben benieuwd hoe het bij jullie is. Zou je dat willen delen?

15 opmerkingen:

 1. hoi hoi,

  Wij hebben drie televisies,maar er wordt er maar naar eentje gekeken omdat de andere nog te goed zijn om weg te doen. Hier wordt er dagelijks tv gekeken vooral door manlief die graag het nieuws ziet maar langer dan een uurtje staat die eigenlijk niet aan.De kinderen kijken ook niet iedere dag tv, als het eens slecht weer is of zo . Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier hebben we beneden een tv. boven op de slaapkamer staat er ook 1, net als bij de oudste 2.

  Beneden staat hij dagelijks toch wel een uurtje of 3 te branden(eerlijk is eerlijk)
  Maar dan voornamelijk voor het klokhuis, jeugdjournaal en zapp..
  Meestal lig ik om 10 uur wel op bed en kijk ik boven nog evn naar Hart van Nederland.

  In het weekend mogen de kids boven op hun kamer 's morgens tv kijken (vaak een uurtje ofzo) daarna is het toch vaak aankleden en zijn ze eigenlijk alleen nog maar buiten te vinden.

  's winters staat de tv nog wel eens aan voor de gekregen xbox ofzo, maar dat zijn ze met een half uurtje ook wel weer zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben al 12 jaar geen televisie. Ondanks dat we zelf beiden voor tv-produktiebedrijven hebben gewerkt. Het scheelt zoveel tijd. We komen nu al niet eens toe aan alles wat we graag willen doen. We missen het echt totaal niet. Als het aan mij ligt, komt er echt nooit meer een tv het huis in. Heerlijk geen stroom van zinloze programma's, slecht nieuws, misleidende reclames, geweld, etc. Zonder tv krijgen we daar helaas toch al genoeg van mee.
  Misschien een idee: zet de tv eens voor een afgesproken tijd (half jaar ofzo) weg. Als je in die periode 'm echt gemist hebt, krijgt hij z'n ereplekje in de woonkamer weer terug. Zo niet...dan kan-ie weg.

  Heyya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorige maand ging de tv in de woonkamer stuk. Ik heb besloten om hem niet te laten repareren of een nieuwe te kopen. Ik had vorig jaar net een nieuwe tv op de slaapkamer gekregen (verjaardagscadeau) en gebruik die nu in de kamer. Hij is een stuk kleiner, maar dat maakt me niet uit.

  Ik heb digitale tv en dan het royaalpakket. Als ik tv kijk, dan is dat meestal een van de discovery channels, national geografic of animal plannet en helaas heb je voor die kanalen een uitgebreider pakket nodig. Maar de tv staat ook steeds vaker uit. Vorig jaar had ik de tv een tijd wekenlang niet aan. Heerlijk rustig. Maar helemaal zonder zou ik toch niet willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Monique,

  Wij hebben ziggo, zo'n alles in 1 pakket, welke zou ik zo even niet weten
  Wij hebben 4 (slik) tv's staan. Allebei de jongens hebben er 1tje, bij ons op de slaapkamer en beneden. De jongens gebruiken hun tv over het algemeen voor de playstation. De oudste kijkt altijd nog even in zijn bed tv naar natuurachtige programma's. En ja, zodra mijn man thuis is gaat de tv aan. Die zapt de hele avond, heel irritant.
  En ik, kijk ook wel tv, maar niet overdag als ik thuis ben. Kijk graag naar nieuws en actualiteiten programma's.

  gr. Imre

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben ook digitenne, maar alleen voor het 8 uur journaal en nu de politieke debatten. Kijken zeer weinig, o ja, ik vergeet iets....boer zoekt vrouw.....daar blijven we als rasechte plattelanders voor thuis voor de buis.....Wat is je volgende stap Moniek.....de PC de deur uit of er minder achter.....hahahaha, wat een tijd zal je krijgen.......

  groetjes, jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb ruim 6 jaar geen tv gehad. Tot was de oudste aan het kleuteren en de kleuterjuf zij dat tv ook best wel goed was voor kleuterkabouter. TikTak zou nuttig zijn en Sesamstraat en Klokhuis als kleuterkabouter geen kleuterkabouter meer zou zijn maar een echt schoolkind. Dus tv-tje gekocht, zo'n campingmodelletje en die werd ook steeds groter!
  Inmiddels allemaal grote tieners hier in huis en dus elk een eigen tv, zelf gekocht dus dat hou je niet tegen. Maar veel kijken doe ik nog steeds niet. Het stoort mij ook niet als hij aan staat en als ik ziekjes op de bak lig vind ik het zelfs wel prettig!

  Veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben 1 tv.......zo een met zo'n enorme achterkant nog !!! geen platte die zo in zijn.en we kijken heel weinig ! sinds het bloggen kijk ik s'avonds nooit meer..........alleen gtst.en ik neem dingen op zodat ik die afschuwelijke reclame kan wissen en op mijn tijd kan kijken..........of af en toe een film saampjes...fijne week ! lieve groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben geen tv, nooit gehad.
  Maar ik werk bij een jonge vrouw die bedlegerig is, en voor haar is de tv alles, dus staat bijna de hele dag aan. Vooral toen ik daar nog `s avonds werkte, was ik heel blij dat ik zo`n ding niet heb. Het vreet tijd, en in bed vliegen nog al de beelden langs je heen. Maar misschien komt dat omdat ik het niet gewend ben.
  Al met al ben ik blij dat ik hem niet heb!

  Groetjes Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 5 tv's erg he!!
  Nou moet ik zeggen dat er maar 2 altijd aan staan.
  Ze staan alle twee beneden.
  Ik zelf heb er niet zoveel behoefte meer aan als vroeger.
  En dat komt mede door het consuminderen.
  Alles lijkt nu wel anders. vroeger deed het milieu me weinig maar ook dat is veranderd door het consuminderen!!
  groetjes van Caatje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wij zijn ook digitenners. :-) Ik probeer te minderen, maar ik zou toch wel heel erg de films missen. Die zie ik veel te graag. De rest kan me niet zo bekoren, maar de films!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij zweren bij één TV, beneden in de huiskamer. Voor iedereen te controleren, te delen en rust in de slaapkamers. Voor de kids mag hij aan tussen 5 en etenstijd (meestal rond 6en), Esther kijkt af en toe graag een sportprogramma, DH het 10-uur journaal en soms NOVA. Een heel enkel keertje wordt er een avondje gezapt, maar dan moet ik écht héél moe zijn, zoals nu na een dag hard werken. Wanneer ik wel graag kijk? Als ik stapels was weg te vouwen heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik vind tv-kijken leuk. Dat kan ook hoor. Niet blindelings aanzetten, maar een programma kiezen. Een goede dramaserie als Bloedverwanten (net afgelopen helaas), CSI of nu de politieke debatten. Zou het niet willen missen. De kinderen (14 en 16) hebben geen tv, wil er zicht op houden. In onze slaapkamer is nog een kleintje, maar die wordt vooral gebruikt als we bezoek hebben en zoon wil toch tv kijken. Of je tv kijkt of blogt en surft, het blijven allemaal schermpjes waar je naar kijkt, dus tv veroordelen vind ik nergens voor nodig. Er zitten knopjes op, zodat je kunt kiezen welke programma's je wilt zien en waarmee je hem ook uit kunt zetten. De mensen die ik persoonlijk ken zonder tv of die nooit kijken, weten amper wat er omgaat in de wereld, en dat vind ik jammer. Maar iedereen zijn eigen keus, hoor. Want als ik ergens een hekel aan heb, is het aan mensen die neerbuigend doen over tv kijken, alsof dat alleen maar simpel vermaak is, waar zij dus boven staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hai Mo,

  Wij hebben hier 3 televisie's. woonkamer / slaapkamer (krijgertje van mijn zus) / en op de logeerkamer (erfenis van mijn ouders).

  Marijn (3) kijkt (als ik niet werk) graag nick jr. en Ketnet, gemiddeld 2 uur per dag. Hij is meer aan het spelen dan kijken.

  Mama kijkt bijna niets meer, af en toe Oprah, CSI als ik er aan toe kom en (ja natuurlijk) Sonja Bakker nu en schoonmaakprogramma's.

  Papa zapt heel wat af vanaf een uur of 19:00 uur. Kijkt graag CSI en HOUSE. Meestal nog even HArt van NEderland in bed en dan snurken.

  ELlen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben al jaren geen T.V. meer :D
  En het bevalt echt zooooooo goed! Het scheelt tijd en als gezin hebben we ook zoveel meer oog voor elkaar dan wanneer ieder voor zich iets zit te kijken.

  Als soort van 'compromis' kijken we wel eens een filmpje op de computer. Onze dochter van bijna 5 heeft 'n mapje met daarin wat (onschuldige, want eerst uitgebreid gecheked door pap en mam!) kinder-dvd's.

  Want buiten het feit dat het tijd scheelt en gezelliger is.. je wilt gewoon ECHT niet dat je jonge kinderen te zien krijgen wat er allemaal op t.v. komt. Soms denk ik wel eens 'het is ook geen wonder dat ze allemaal AHDH hebben, als je elke dag die flitsen en drukte moet verwerken'..

  Als laatste nog even een quote uit.... 1939(!) over de komst van de T.V. (een hele treffende, vond ik zelf!)

  "TV will never be a serious competitor for radio because people must sit and keep their eyes glued on a screen; the average American family hasn’t time for it.
  (Author Unknown, from New York Times, 1939)"

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!