First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 11 mei 2010

NIM wordt LIW

Bladzijde 108 van het boek en ik ben nog niet echt veel verder. Vanaf de laatste keer dat ik er over schreef tot aan nu heeft Colin het alleen maar gehad over het laten staan van de auto, taxi, het openbaar vervoer en het gebruik te maken van zijn eigen lichamelijke middelen: lopen en/of fietsen. Dus eigenlijk niet veel concrete stappen die ik hier met julie kan delen.

Wat ik wel bemerk, is dat ik geen No Impact geval ben: Low Impact zou beter bij me passen. Want als ik net als gisteren avond mijn tanden sta te poetsen (wat uit een platic tube komt) of vanmorgen twee (plastic) wattenstaafjes gebruik, dan bedenk ik me dat dat nu net dingen zijn die ik niet graag zou willen laten staan. Okay.. de plastic stokjes zouden vervangen kunnen worden door de houten variant, maar om er nu helemaal zonder mee te doen?

Low Impact Woman, dat past me dus beter. En met dat in het achterhoofd heb ik om te beginnen twee tips voor jullie die ik zelf al geruime tijd toe pas.

De eerste tip is in de douche. Daar hebben wij een zogenoemde zeepdispenser opgehangen. Doordat we nu mondjesmaat wat doucheschuim gebruiken (in plaats van ineens de halve fles in de hand leeg te knijpen) doen we langer met dezelfde inhoud. Maar doordat we toch steeds de dispenser moeten vullen, kopen we tegenwoordig bij de groothandel direct een grote kan. Ja, ik weet het, van plastic, maar in plaats van vier kleine flessen, gebruik ik één grote en doe er ook nog eens langer mee.

De tweede tip is het schoonhouden van onze kammen en borstels. Zo'n vijftien jaar terug gooide ik een borstel na een poos gewoon weg. Simpel omdat hij vol zat met haren en huidschilfers. Tegenwoordig haal ik regelmatig de haren uit de kammen en borstels, vul het wasbakje in de badkamer met wat warm water en Biotex (het hoe en wat over het milieuvriendelijke hiervan weet ik nog niet) en laat de borstels een dag in het water staan. Aan het einde van de dag hebben we weer splinter nieuwe borstels. Scheelt dus niet alleen het milieu (weggooien van de borstels), ook de portemonnee wordt er mee gespaard.


Maar om deze keer eens af te sluiten met een vraag: onze wasmachine geeft een wat vervelende geur af de laatste tijd. Met als gevolg dat onze was wel schoon is, maar nét even een naar geurtje meepikt. Hebben jullie voor mij een tip hoe ik de trommel weer een frisse geur kan geven? Ben erg benieuwd!

22 opmerkingen:

 1. hoi Monique

  Mischien kun je als je een was draait vb donkerewas een hele flinke scheut azijn toevoegen
  behoud ook nog de kleur van je donkere was
  Wat je ook kunt proberen is een hand vol soda bij je waspoeder doen bij een draai
  Dit zou ik niet bij de fijne was doen maar bij de handoeken.
  Mischien helpt dit
  Groetjes Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De trommel een keer leeg laten draaien op 90 graden met een flinke schep soda.

  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk eens in de rand van het rubber van de deursluiting. Bij mij hoopt zich daar regelmatig een grijsachtige smurrie op die ik dan verwijder en de wasmachine op 90 laat draaien met soda.
  De geur wordt veroorzaakt door die grijze smurrie (zijn namelijk wasluis ook wel vetluis genoemd)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als aanvulling op de bovenste reacties:
  Elke maand je wasmachine een keer op 90 graden laten draaien met een schepje soda. Dat was ook het advies wat wij kregen toen we begin dit jaar een nieuwe moesten kopen. Ik doe meestal wat washandjes, thee en vaatdoeken in de wasmachine, met het soda en dan draai ik op 90 graden een vol programma. Zo draait de machine niet voor niets.
  Groetjes, Marieke
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon geregeld de witte was op 90 graden wassen. Het maakt niet alleen de was schoon, maar ook de wasmachine. Precies zoals Marieke het geschreven heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Low Impact klinkt beter, No Impact is gewoon erg moeilijk, bijna ni te doen.
  Die soda-wasmachine-tip probeer ik deze week nog uit. Wasluis kan ik niet vinden maar het beestje zelf doet al 16 jaren trouwe dienst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja alles laten staan wordt wel erg moeilijk! Goeie oplossing toch Low in plaats van No!
  En die borstels en kammen doe ik inderdaad ook al jaren zo, ze knappen er echt van op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat rpobelem ken ik... Ik ehb al van alles geprobeer den he tmeeste helpt wel eventjes, maar je meot het regelmatig herhalen.
  1. 1x per maand op 95 graden wassen, ik weet het , niet goed voo rhet milieu maar wel voor het behoud en de levensduur van je wasmachine.
  2. Een lege was draaien met azijn
  3. Van HG (vaat)wasmachinereiniger kopen en de aanwijzingen opvolgen. Dat laatste hielp bij mij het beste!
  4. De afvoerslang eens goed leeg schrobben met een rager (zoals flesserager maar dan groter)

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk is de tip al een keer gezegd, een keer de machine laten draaien met een dweil er in en met azijn.
  Niet alleen goed voor de geurtjes, maar ook voor ontkalken. Scheelt je weer Calgon of iets dergelijks.

  LIW is leuk! of Low Impact Vrouw, klinkt ook leuk. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Draaien met wat azijn, is geloof ik al genoemd.

  Goed hoor, Low impact proberen te zijn. Ik denk dat No impact compleet onmogelijk is, en dus zinloos na te streven. Wie anders beweert is een dwaas...

  ik doe ook mijn best, gewoon op mijn manier. Dus wasbare luiers, zo min mogelijk droger gebruiken, altijd volle wasmachines.... En mijn nieuwste, niet elke keer de wc doortrekken. (wel natuurlijk als je bezoek verwacht, of als je iets stinkends geproduceerd hebt, maar het hoeft echt niet na elk bescheiden plasje.) scheelt tientallen liters water per dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Monique,

  Een tip voor de wattenstaafjes: een uiteinde van een luciferstokje met een watje omwikkelen dus niet de zwavelkant. Het watje gooi je weg en de lucifer kun je nog gebruiken. Misschien een tip?

  Hartelijke groet Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is al gezegd: maar een was draaien op 95 graden (handdoeken oid kunnen hier best tegen en dan heb je ook geen 'verspilde' wasbeurt).
  Er gaan volgens onze wasmachinemonteur allerlei bacterien in de afvoer(?) zitten die zo stinken en door op 95 te wassen gaan deze dood.
  Inderdaad, zoals al gezegd hierboven, moet je dit eens in de zoveel tijd eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Monique,

  Ik leg de kammen/borstels altijd in de soda, is misschien iets milieu-vriendelijker met hetzelfde resultaat.Goeie tips voor de wasmachine! Ga het ook eens uitproberen. Ik doe bij de witte was altijd soda, is dan super-wit.
  Je kunt ook zelf wasmiddel maken van Savon de Marseille. 80 gram geschaafde zeep (dus gewoon van een blok savon de marseille), in 5 liter heet water doen. In een emmer bijv, even roeren en een nachtje laten staan. Is een prima budget wasmiddel, wast goed schoon en ruikt ook nog lekker!

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Monique,
  Ook ik had zo'n vies geurtje.
  Wat mij echt heeft geholpen is, een lege was draaien op 30 graden, met 2 liter azijn erin.
  Indien nodig weer herhalen, zodra je weer wat gaat ruiken.
  Het is een vervelend probleem, maar ik ben er nu al weer een hele tijd vanaf.
  Succes ermee hoor!
  Hartelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank je voor de borstel tip. En bij de andere reacties lees ik goede tips voor de wasmachine,nnou die kan ik ook goed gebruiken hoor.
  Fijne dag verder,
  Groetjes van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat ik zelf doe met de wasmachine is
  - weinig wasmiddel
  - een klein scheutje azijn als wasverzachter (meteen goed voor de ontkalking)
  - handdoekenwas op 60 graden met een flinke scheut azijn
  - af en toe de rubber van het deurtje schoonmaken evenals het laatje voor het wasmiddel.

  Succes!
  groet Wiek

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Monique,

  Wat betreft de haarborstels: ik haal na elke borstelbeurt de haren eruit en elke keer dat ik mijn haar was, neem ik de borstel mee onder de douche om hem daar af te spoelen met warm water. (Je zou er ook shampoo bij kunnen gebruiken.) Hij blijft zo prima schoon. Op die manier hoef je helemaal geen schoonmaakmiddelen te gebruiken.

  Wassen of spoelen op 90 graden heb ik nog nooit gedaan, dat lijkt me echt veel te heet voor het milieu. Wel gaan de ondergoed- en handdoekenwassen op 60 graden. De rest gaat op 40 graden en heel soms gaat er iets op 30 graden.

  Overigens vraag ik me af of de was bij 30 of 40 graden wel echt goed schoon wordt. Misschien komen de luchtjes wel van het wassen op hele lage temperaturen, zoals nu zo gepromoot wordt. Ik geloof niet dat bacterieen zo gedood worden, of je moet hele agressieve wasmiddelen gebruiken.

  De wasmachine regelmatig van binnen schoonmaken, dus ook het rubber, voorkomt volgens mij veel luchtjes. Azijn lijkt me ook een goede oplossing, dat is meteen een prima vervanger voor wasverzachter.

  Groetjes,
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahahahh!! we krijgen een hele nieuwe vernieuwde Monique !!

  En inderdaad soda en 90 graden wassen !! dan is het weg.....

  Fijne avond........groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh kriebels nog an toe zeg!! Ik blij dat ik niet als eerste heb gereageerd maar als nr 17 of zo!!! dit weekend (stroom goedkoper hihi)gaat de knop naar 90 en hup de soda erin!!! Weg met die griebels op de kleren!! Bedankt iedereen en jij natuurlijk voor het stellen van de vraag hihi! Mooie avond, groeten, Daniëlle Enne de kammen gaan hier al jaren bij tijd en wijle in een sopje in de wastafel: als nieuw! XXXD

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wasluis!
  Klink verschrikkelijk, komt vaak voor als je alleen op lage temperaturen wast ( en alleen vloeibaar wasmiddel maakt het nog erger). Laatst in extreme mate tegengekomen in een gezin ( klodders grijze smurrie verwijderd). Voorgaande tips zijn prima. Soms ook nog even het bakje waar je het waspoeder in kunt doen, eruit halen en met een sopje flink schrobben( vooral bij vloeibaar wasmiddel ontstaat ook hier grijze smurrie.
  En Low-impact is al heel wat. No-impact lijkt me vrijwel onmogelijk!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ook bij ons maken we kammen en borstels regelmatig schoon. Meestal tegelijk als ik de badkamer toch aan het schoonmaken ben. Dan heb ik toch een emmertje sop klaarstaan. Als toetje mogen de borstels er in. Ik knijp wel mijn vuile sponzen en poetsdoeken niet van te voren in die emmer uit, dus het sopje blijft heel schoon.
  Op deze manier heb je geen extra sop nodig en wordt het een automatische om de borstels (en ander spul uit de badkamer) schoon te maken en houden.
  Zo was ik ook de ramen van de douche als ik er onder staat. Scheelt me ook tijd en ik was met de spons (en schuim) waar ik me net zelf mee gewassen heb. Ruikt heerlijk en maakt ook goed schoon. Daarna afspoelen en de ramen had ik zo wie zo wel moeten doen met de raamtrekker. Dus ook dat kost geen extra moeite.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!