First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 10 april 2010

Israëlitisch ongezuurd brood

Een tijdje terug vertelde ik jullie over een Bijbels recept, namelijk het Israëlitisch ongezuurd brood. Een brood van minimale ingrediënten en lekker snel te maken. Het maken van het deeg lukte mij niet direct (het was te waterig), maar na een tweede poging kreeg ik al een aardig deegje. Het eerste deeg heb ik naturel gehouden, bij het tweede deeg voegde ik wat provencaalse kruiden toe.

Recept uit: Voedsel in de tijd van de Bijbel van Miriam Feinberg Vamosh ISBN 9033607018

Voor wie het ook eens wil proberen heb ik hier het originele recept:

* 200 gram zuivere tarwebloem
* 3/4 kop koud water
* 2 el olijfolie en
* 1 tl zout
Elke smaakmaker uit de Bijbel kan toegevoegd worden: hysop, uien, knoflook, sesamzaad, zuurkruid enz.

Vermeng bloem, olijfolie en zout met water om deeg te maken. Kneed het deeg 3 minuten. Voeg de gekozen smaakmaker toe. Verdeel het deeg in 8 ballen. Plet ze tot ze dun en rond zijn en prik er gaatjes in met een vork. Bak ze één voor één in een koekenpan boven een heet vuur of 10 minuten op een ingevette kookplaat in een voorverwarmde oven (250 graden).


Wie hierdoor ook interesse heeft in de recepten van onder andere Sara's brood, Martha's vleesballen, Suzanna's kaneelperen, Johanna's griesmeeltaart, Jaëls Labaneh of de linzensoep van Jakob, moeten toch eens een kijkje naar dit boek gaan doen. Je vind in het boek niet alleen de recepten of hoe voedsel bewaard werd, maar ook de eetgewoonten en een heleboel achtergrond informatie over de diverse (verse!) producten.

Laat je me nog even weten als je het geprobeerd hebt?

7 opmerkingen:

 1. Hoi Monique,
  Als het goed is heb ik vanmiddag het boek in huis. Het was een aanbieding. voor 1 euro meer krijg je het boek: het leven in de tijd van de Here Jezus erbij. Ben heel benieuwd hoor.
  Als je het leuk vind: ik heb een give away. Een fijne dag verder.
  Lieve groet van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 2. erg wit ditte.......toch weer anders............goed hoor!! als jij het mooi vind zo...houden zo !! ik wen er wel aan.................stoer ! lieve groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Monique,

  Nee hoor, ik maak ze echt niet allemaal zelf. Ik zou het wel willen, daar niet van. Maar...er ligt best nog wel het één en ander dat wacht op een laatste finishing hand. Bij de één is het iets wat soms in een uurtje gepiept is. Het ander vraagt wat meer aandacht.

  Dit jaar staat bij mij voor al in het teken van grote schoonmaak en opruimen. Afmaken wat er nog af te maken valt en wat echt niets meer is gaat weg. Naar de kringloop wel te verstaan.

  Het is heerlijk om weer iets te voorschijn te halen wat in een verloren hoekje terecht is gekomen omdat ik mijn aandacht tijdelijk door iets leukers liet afleiden. Nu dus geconcentreerd bezig. En tot nu toe gaat het redelijk goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een verandering weer op je blog, moest eerst kijken of ik wel goed zat.
  Ziet er (alweer) leuk uit.
  Blijf je volgen.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterende blog. Ik wil graag volger worden. Lijkt me verschrikkelijk leuk met al die recepten.
  Fijn weekend Groetjes Bep Massop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ze nog niet gemaakt, maar heb het recept wel opzij gezet, want ik ben erg benieuwd. Ik laat het nog weten hoe het is afgelopen.

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!